Читај ми!

Цеца на слободи

Певачици Светлани Ражнатовић данас скинута електронска наруквица, коју је носила осам месеци. Ражнатовићева одслужила казну кућног притвора због малверзација са трансферима фудбалера Обилића.

Светлани-Цеци Ражнатовић данас је истекла казна кућног притвора. Певачици су јутрос око 8.30 часова припадници Управе за извршење кривичних санкција скинули електронску наруквицу, коју је од 23. јуна прошле године носила око ноге и преко које је вршен надзор њеног кретања, које је било ограничено на кућу у којој живи у Улици Љутице Богдана.

Током тог периода, кућу је напустила свега три пута, када је долазила на суђење у Палату правде због оптужби за насилничко понашање.

Њена сестра Лидија Величковић-Оцокољић, која је за исто дело била осуђена на шест месеци кућног затвора, издржала је казну крајем октобра, пошто је и она током "Сабље" у притвору провела непуна два месеца.

Пресудом из маја прошле године, осим затворских казни, сестрама је наложено да у буџет Србије уплате милион и по евра на име одузете имовинске користи.

Тај износ подељен је у три рате, од по 500.000 евра. Прву рату уплатиле су у јулу, другу у децембру, а трећу би требало да уплате до краја године.

Као гаранцију да ће трећа рата бити уплаћена, суд је уписао хипотеку на кућу Ражнатовићеве у Улици Љутице Богдана.

Сестре су, у складу са споразумом о признању кривице, проглашене кривим и осуђене на годину, односно шест месеци кућног затвора и милион и по евра новчане казне.

Према споразуму који је закључила са тужилаштвом, Светлана Ражнатовић признала је да је противправно присвајала новац од трансфера десет фудбалера ФК "Обилић" у иностране клубове и без дозволе држала 11 пиштоља.

Лидија Величковић-Оцокољић нагодила се са тужилаштвом да призна да је помагала сестри у малверзацијма са трансфером фудбалера, у замену за шест месеци кућног затвора.

Цеца поново на суду

Ражнатовићева ће, међутим, поново сести на оптуженичку клупу Првог основног суда 23. марта, као и њен зет Предраг Оцокољић, јер им се суди због вређања и насилничког понашања према власнику фудбалског клуба "Млади пролетер" Александру Оларевићу.

Чека је и ново суђење по тужби Војислава Ђурковића из Бијељине, који тврди да му певачица дугује 116.063 евра, плус камате и судске трошкове.

Извршна пресуда која је била донета по тој тужби укинута је почетком године одлуком Врховног касационог суда, који је наложио понављање целог судског поступка.

Иако је изазвала највише пажње јавности, Светлана Ражнатовић није једина која казну служи у кућном притвору. Око 140 грађана Србије тренутно служи казну затвора код куће, а њихово кретање се прати преко електронског одашиљача.

Однедавно, овакву казну ће моћи да служи чак 600 оних које суд осуди на тај вид алтернативне санкције.

Душанка Гарић, начелница Одељења за алтернативне санкције, каже да су раније користили изнајмљивану опрему, а сада су донацијом Европске уније добили целокупну опрему и 600 јединица за електронско праћење.

"Та опрема је сада власништво Управе за извршење заводских санкција и око тога више немамо никаквих трошкова", објашњава Гарићева. Осуђени углавном поштују казну. Гарићева истиче да су за годину дана имали само једну злоупотребу.

"Осуђена особа из Ужица тражила је одобрење да иде брату на свадбу, али га није добила. Прекршио је програм и ми смо написали допис суду, који је заменио ту казну за казну затвора, додаје Гарићева.

Поред кућног затвора или казне ограниченог кретања, судови, као алтернативне санкције, пресуђују и казну рада у јавном интересу.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи