Читај ми!

Младић не сведочи видео-линком

Због противљења Хашког трибунала, Ратко Младић неће сведочити путем видео-линка на суђењу оптуженима за његово скривање у Београду.

Хашки оптуженик Ратко Младић неће сведочити видео-линком у Првом основном суду у Београду  на суђењу оптуженима за његово скривање од 2002. године до 2006. године, због противљења Хашког трибунала.

На данашњем суђењу, чији је наставак одложен за 17. април због недоласка двоје оптужених, суд је саопштио да је од Хашког трибунала обавештен да се противи саслушању Младића.

Према пракси тог међународног суда, сведочење оптужених може да се одобри само поводом ратних збивања, односно у вези са кршењем међународног хуманитарног права. На суђење, због болести, нису дошли оптужени Ратко Вучетић и Предраг Ристић.

Први основни суд у Београду планирао је да Младић сведочи сутра видео-конференцијском везом између тог суда и Хашког трибунала.

Младић се готово 15 година скривао од Трибунала, док 26. маја 2010. године није ухапшен у селу Лазареву у Србији, а шест дана касније изручен Хагу.

Суђење јатацима, које је 21. децембра 2011. године поново кренуло испочетка после укидања првостепене пресуде којом су били ослобођени оптужби, наставља се у уторак када ће бити саслушани други сведоци у том поступку.

Оптужени су махом избеглице из БиХ и током суђења су сви, осим генерала Марка Лугоње, негирали да су скривали Младића.

Оптужницом им је стављено на терет да су, у различитим периодима од 2002. године до 2006. године, помагали Младићу да не буде откривен, иако су знали да је Међународни кривични суд за бившу Југославију издао налог за његово хапшење.

Као главни организатор "јатака", у оптужници је раније био означен официр Војске Републике Српске Јово Ђого, али је он у току процеса преминуо. На оптуженичкој клупи је десеторо оптужених, који су крајем 2010. године били ослобођени оптужби или је против њих одбијена оптужба због застарелости кривичног гоњења.

Укинутом пресудом, Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић и Предраг Ристић били су ослобођени оптужби да су помагали у скривању Младића, док је оптужба била одбијена против Саше Бадњара, Ратка Вучетића, Татјане Јањушевић, Бојана Васковића, Марка Лугоње и Благоја Говедарице.

Говедарица је правоснажно осуђен због недозвољеног држања оружја и експлозивних материја на шест месеци затвора, условно на две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи