Суђење Младићу у марту

Суђење Ратку Младићу, могло би да почне у марту идуће године, најавио је председавајући судија Алфонс Ори. Младић се данас изјаснио да није крив по оптужници за стрељање Муслимана код Шековића у лето 1995. године.

Суђење бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, оптуженом за геноцид у БиХ, могло би пред Хашким трибуналом почети крајем марта идуће године, најавио је председавајући судија Алфонс Ори.

Судија Ори рекао је, током расправе о стању у поступку, да претресно веће "очекује" да ће почетак суђења, уводним речима оптужбе и одбране, заказати за 27. март 2012. "То је план и ти термини нису коначно одређени", рекао је судија.

По том плану, претходног дана, на претпроцесној конференцији, били би утврђени последњи детаљи суђења.

Међутим, одбрана Ратка Младића, оптуженог за геноцид у БиХ, оценила је да неће бити спремна за почетак суђења који је судија Алфонс Ори оквирно заказао за 27. март идуће године.

Младић је у судници рекао да је план за почетак суђења у марту "згуснут". "Можда се вама жури, мени се не жури и време ми ништа не значи", рекао је оптужени судији. Младић се пожалио и да му "не дозвољавају" да комплетира тим одбране.

Младићев бранилац Бранко Лукић упозорио је да одбрана не може да буде спремна за почетак суђења у марту, зато што "није у стању да оконча посао" који је пред њом.

"Наш тим апсолутно није спреман да почне суђење ни близу тих термина", подвукао је Лукић.

Судија Ори одговорио је да претресно веће од свих страна очекује да уложе све напоре да буду спремне у одређеном року, напомињући, међутим, да термин за почетак суђења још није коначно утврђен.

Бивши војни командант босанских Срба рекао је и да му је "жао сваког невиног човека који је настрадао у свим народима у бившој Југославији".

"Жао ми је сваке жртве на свим странама", рекао је генерал Младић, наводећи да треба да одговара "свако ко је направио злочин против мира, а то нисам ја, ни мој народ, ни моја држава".

Младић тражи податке о жртвама

Младић је тражио и да му буду достављена имена и лични подаци свих жртава из оптужнице. Претходно је тужилац Дермот Грум прецизирао да је одбрани доставио списак жртава из Сребренице дуг "950 страна".

Генерал Младић изјавио је у данашњем појављивању пред трибуналом да није крив по додатном наводу оптужнице за стрељање Муслимана код Шековића у лето 1995. године.

"Нисам крив и немам с тим никакве везе, ни с датумом, ни с местом, ни са Бишином", рекао је Младић, пошто га је судија Ори питао како се изјашњава.

Крајем октобра, тужилаштво је оптужницу против Младића допунило наводом да су снаге Војске Републике Српске под његовом командом 23. јула 1995. стрељале више од 30 Муслимана у селу Бишина код Шековића.

Неке од жртава претходно су биле затворене у логору Сушица у општини Власеница, а све су биле из Сребренице.

Тај навод уведен је у пет тачака оптужнице које Младићу на терет стављају геноцид, истребљење, прогон и убиства Муслимана из Сребренице.

Остали наводи оптужнице против Младића остали су исти. Он је у 11 тачака оптужен за геноцид, злочине против човечности над несрбима и кршења закона и обичаја рата током сукоба у БиХ 1992-95. године.

Младић је у јуну и јулу два пута одбио да се изјасни о кривици о тачкама оптужнице, после чега је судија Ори, по правилима Трибунала, у спис увео да се он не осећа кривим. У првом појављивању пред судијом, 3. јуна, Младић је оптужбе назвао "монструозним" и "гнусним".

Прву оптужницу против Младића због геноцида над 7.000 Муслимана у Сребреници, Трибунал је подигао 25. јула 1995, али он је остао бегунац до 26. маја 2011. године, када су га власти Србије ухапсиле у Лазареву код Зрењанина. Трибуналу је изручен 31. маја ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи