Читај ми!

Караџић болестан, суђење одложено

Суђење Радовану Караџићу поново је одложено, јер оптужени, због болести, није могао да се појави у судници. Караџић би већ сутра могао да се појави пред судијама, каже његов правни саветник Питер Робинсон.

У Међународном трибуналу у Хагу није настављено суђење Радовану Караџићу, пошто је оптужени и даље болестан.

На јутрошњем заседању председавајући судија О-Гон Квон рекао је да претресно веће још није добило "званичан извештај" о Караџићевој болести.

Судија Квон затражио је затим од судског секретаријата да обавести веће о здравственом стању оптуженог и да одговори на питања када ће он бити у стању да дође у судницу.

Караџићев правни саветник Питер Робинсон наговестио је да би Караџић већ сутра могао да дође  на суђење и унакрсно испита следећег сведока оптужбе.

Тужилац Алан Тигер поменуо је могућност да се суђење настави тако што би, уместо Караџића који се брани сам, сведоке унакрсно испитивао Ричард Харви, "бранилац у приправности" кога му је доделио суд.

Претресно веће није донело никакву одлуку, али је за сутра ујутро заказало следеће рочиште.

Судија Квон напоменуо је да идуће недеље неће све судије бити у Хагу и предложио да због тога, у посебној процедури, један судија узме изјаве од наредна два вештака оптужбе.

Караџићева одбрана се, међутим, успротивила томе, а тужилац Тигер рекао је да вештаци из Аустралије и САД не могу у Хагу остати идуће недеље.

На суђењу Караџићу у току је извођење доказа о делу оптужнице који бившем председнику Републике Српске на терет ставља геноцид над Муслиманима у Сребреници, у јулу 1995. године.

Тужиоци су од почетка процеса у октобру 2009. године окончали извођење доказа о оптужбама за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и за узимање "плавих шлемова" УН за таоце од 1992-1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи