Читај ми!

Суђење Давинићу поново одложено

Због недостатка документације, суђење бившем министру одбране СЦГ Православу Давинићу трећи пут је одложено. Следеће суђење заказано за 6. март.

Суђење бившем министру одбране СЦГ Православу Давинићу одложено је по трећи пут јер суду није достављена документација без које процес не може да почне.

Према наводима оптужнице, Давинић је мимо прописане процедуре са израелском фирмом закључио уговор о праву коришћења сателита, вредан 44,9 милиона, прибавивши корист тој фирми.

Због неиспуњавања обавеза из уговора, израелска компанија је тужила Србију и добила спор, те је држава у обавези да надокнади штету од око 37 милиона долара.

Давинић је после одлагања суђења пред Првим основним судом у Београду рекао да је држава Србија после арбитражне одлуке и нових преговора са Израелцима закључила "трговински споразум од 27 милиона долара".

"Ми смо добили робу за те паре што значи да држава није оштећена. Сада се поставља питање да ли постоји штета или не", рекао је Давинић.

Судија Дејан Гарић констатовао је да је суд примио само део тражених списа из Министарства спољних послова, Министарства одбране и Владе Србије, од којих већина носи ознаку тајности.

У суд је стигла и арбитражна одлука из Лондона из спора Србије и Израела, која је такође поверљива и не сме да се објави у јавности без сагласности обе стране у спору.

Давинић је закључио уговор без претходног поступка избора понуђача и стручне консултације са Генералштабом Војске СЦГ или било којим другим одговорним и стручним лицима Војске СЦГ, ради утврђивања потребе сателитског надзора територије са становишта одбране земље и ради дефинисања услова за уговарање одговарајућих услуга,  наводи се у оптужници.

После губитка спора пред париским судом, Србија је пред редовним судом у Лондону неуспешно оспоравала надлежност арбитраже у Паризу за одлучивање у том спору.

Како тужба коју је заступало Републичко јавно правобранилаштво није усвојена, Србија је била обавезна да лондонском суду плати трошкове поступка у износу од 1.38 милиона динара, односно 13.800 евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи