Смањен обим оптужнице против Младића

Хашки трибунал усвојио предлог тужилаштва којим је смањен обим оптужнице против Ратка Младића. Одлуком судија број места злочина широм БиХ о којима ће тужилаштво изводити доказе умањен је са 196 на 106.

Претресно веће Хашког трибунала усвојило је предлог тужилаштва којим је, ради ефикасности поступка, смањен обим оптужнице против бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића.

Број босанских општина у којем су снаге генерала Младића починиле прогон несрпског становништва у оптужници је смањен са 23 на 15. Данашњом одлуком судија, број места злочина широм БиХ о којима ће тужилаштво изводити доказе умањен је са 196 на 106.

Претресно веће председавајућег Алфонса Орија образложило је да је одлука о смањивању обима оптужби "у интересу правичног и брзог суђења".

Судије су, истовремено, одбиле предлог тужилаца да им буде остављено право извођења доказа и о општинама и местима злочина уклоњеним из оптужнице, осим ако то не буде неопходно за доказивање читавих тачака оптужнице.

Оптужница против Младића и даље има 11 тачака које му на терет стављају геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање плавих шлемова УН за таоце, 1992-95.

Младић би требало да се 8. децембра појави у судници у Хагу, како би се изјаснио о кривици по додатном наводу оптужнице о стрељању тридеседак Муслимана у селу Бишина код Шековића, крајем јула 1995.

После изјашњавања биће одржана и расправа о стању у поступку. Младића су 26. маја ухапсиле власти Србије, а пет дана касније изручен је у Хаг.

У првим појављивањима пред судијом, у јуну и јулу, Младић је одбио да се изјасни о кривици, називајући оптужницу "гнусном", а судија је потом, у складу са правилима суда, у спис увео
да је оптужени изјавио да није крив.

Почетком новембра, Младић се због болести није појавио у судници на статусној конференцији. Трибунал је тада саопштио да се он још опоравља од упале плућа због које је, средином октобра, био смештен у једну хашку болницу.

Младић је више пута у судници поновио да је болестан човек, једва се служио десном руком, а говорио је уз приметне тешкоће.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи