Читај ми!

Артманова тражи помоћ УН

Некадашња портпаролка главне хашке тужитељке Карле дел Понте, Флоранс Артман, жалила се УН због одлуке Трибунала да је казни због непоштовања суда.

Бивша портпаролка хашког тужилаштва Флоренс Артман обратила се за помоћ посебном известиоцу Уједињенин нација, након што је Хашки трибунал издао налог за њено хапшење због неплаћања новчане казне на коју је осуђена због откривања заштићених података.

"Артман тражи од посебног известиоца УН-а да утврди да пресуда суда у Хагу против ње крши међународне стандарде у заштити слободе изражавања, те да би извршавање налога за хапшење представљало даљу повреду тих права", саопштио је Одбор за подршку Артмановој, пренели су сарајевски медији.

Бивша портпаролка Хашког трибунала се обратила посебном известиоцу УН-а за слободу изношења мишљења и изражавања поднеском којим се на 71 страници образлажу њени приговори због повреде права на изношење података који су од јавног и општег интереса.

Хашки трибунал је 16. новембра издао налог за хапшење некадашње портпаролке, коју чека седмодневна затворска казна.

Атманова је због непоштовања суда ове године правоснажно проглашена кривом и кажњена новчаном казном од 7.000 евра, али ту казну није платила, па је претворена у затворску.

Трибунал од Француске очекује да је обавести о правима и да са Холандијом сарађује о њеном трансферу у Хашки трибунал.

Артманова је у јулу правоснажно осуђена за непоштивање суда, јер је објавила две поверљиве одлуке суда из процеса против бившег председника Србије Слободана Милошевића. Суд је тражио да плати казну или га обавести о разлозима немогућности плаћања.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи