Одобрен кредит за Коридор 10

Светска банка одобрила Србији кредит у износу од готово 390 милиона долара, намењених изградњи Коридора 10. Пројектом обухваћена изградња три деонице аутопута.

Пројекат аутопута Коридор 10 финансираће се од највећег кредита који је Србија икада тражила.

Одбор извршних директора Светске банке је, за извођење тог пројекта, одобрио кредит у износу од 388 милиона долара.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, коментаришући одлуку Светске банке да Србији одобри кредит за изградњу Коридора 10, истакао је да је то потврда квалитета пројеката на том путном правцу.

Током овог месеца биће расписан тендер за изградњу деоница Коридора 10 који ће се финансирати зајмом Светске банке, најавио је министар и рекао да очекује да ће тај кредит бити оперативан око 1. септембра, када би требало да почну радови на терену.

"Дивна вест из Вашингтона. То смо и очекивали. Честитам преговарачком тиму који је водио министар економије Млађан Динкић", истакао је Мркоњић, који није крио задовољство због вести из седишта Светске банке.

Пројектом ће се изградити три деонице аутопута на Коридору 10, побољшаће се сигурност на путевима и увешће се боље управљање сектором транспорта, наводи се у саопштењу Светске банке.

Путна мрежа један је од најважнијих привредних потенцијала Србије, али се она налази у стању које је далеко испод европских стандарда, наглашено је у саопштењу.

Такође се наводи да број повреда и смртних случајева изазваних саобраћајним несрећама представља све већи социјални и економски терет за земљу.

Истиче се такође да је сигурност путева у Србији више од пет пута лошија него у земљама Европске уније које имају највећу сигурност.

У саопштењу се додаје да ће пројекат Коридор 10 смањити трошкове транспорта свих роба и тиме ће снизити цену увоза и допринети већој конкурентности извоза.

Вођа пројекта Ричард Мартин Хамфриз истакао је да ће од пројекта имати користи и они који користе путеве, јер ће сигурније и брже путовати, али и они који живе дуж аутопута, јер ће траса бити измештена из центара места кроз која пролазе.

Могућност за запошљавање

"Биће олакшана и доступност основних социјалних услуга, а створиће се и могућности за запошљавање", нагласио је Хамфриз.

Влада Републике Србије је интеграцију путева у Србији са главним регионалним мрежама препознала као приоритет економског и социјалног развоја земље.

Према оценама стручњака, програм ће значајно допринети српској привреди у кратком временском периоду, инвестиција ће креирати нова радна места, како директно, тако и индиректно кроз потрошњу оних који се први запосле.

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Сајмон Греј оценио је да ће тај пројекат српским грађевинским компанијама омогућити да добију шансу да упосле своје капацитете.

"На индиректан начин програм ће користити многим малим предузетницима у региону кроз који пролазе, али и шире у Србији", рекао је Греј.

Овај пројекат, уз сагласност партнера, уводи и новину двоструке техничке провере квалитета радова - једна ће се финансирати из зајма, а једна из средстава Светске банке како би се обезбедило да се паре потроше управо на оно што је предвиђено.

Обезбедиће се и техничка помоћ у изради акционог плана за реформу јавног предузећа Путеви Србије као и за спровођење тога плана, након што га усвоји Влада Србије, истиче се у саопштењу.

Осим кредита Светске банке, који је први страни кредит за Коридор 10, Србија очекује одобрење кредита у укупном износу од 600 милиона евра Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој.

Тих 600 милиона евра биће распоређени за радове на два крака Коридора 10 - од Ниша ка Пироту и од Ниша ка Врању, рекао је министар Мркоњић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи