Клаусов вето на мере против кризе

После одлуке чешке владе да покрене програм "старо за ново", као дотације за куповину новог аутомобила, шеф државе Вацлав Клаус ставио вето на ту одлуку владе. Дотације представљају дискриминацију, јер дају предност само једној индустријској грани, рекао Клаус.

Председник Чешке Вацлав Клаус је због програма "старо за ново" ставио вето на цео нови пакет мера који би, по замислима донедавне чешке владајуће коалиције и опозиције, требало да ублажи последице глобалне економске кризе.

Још пре пада владе премијера Мирека Тополанека, почетком маја, власт и опозиција су се договориле и да у пакет мера буде укључена и дотација Чесима за куповину новог аутомобила, по угледу на Немачку и неке друге земље Европске уније.

"Дотације за куповину новог аутомобила представљају изузетну дискриминацију. Дају предност једној индустријског грани на рачун осталих сектора привреде", категорично је одбио Клаус да стави свој потпис на такав закон.

Клаус је образложио да се тако "излази у сусрет краткорочним интересима неколико јаких предузећа аутомобилске индустрије на рачун предузећа која немају тако јак лоби".

Чешки председник, који је велики заговорник неолибералног приступа, упозорио је и да програм "старо за ново" ништа не решава на дуже стазе, и да ће краткорочно донети пораст тражње, а није сигурно да би Чеси те дотације искористили за куповину домаћих аутомобила.

"Могло би да нам се деси да дотирамо туђу аутомобилску индустрију", нагласио је Клаус у образложењу, пренео је медијима његов портпарол Мартин Ерва.

Управо то се десило са немачким и словачким дотацијама које су Немци и Словаци искористили масовно за куповину аутомобила из фабрика у суседној Чешкој и Пољској.

У пакету мера на које је Клаус ставио вето још је било убрзавање отписивања имовине, али та мера је прошла у оквиру другог закона, који је Клаус потписао прошле недеље.

Због председниковог вета, Чеси ће морати још да сачекају да им се социјална помоћ у време када изгубе посао продужи на седам месеци, како су планирали чешки посланици и сенатори.

Према подацима које је данас објавио национални завод за статистику, незапосленост је током јуна порасла са мајских 7,9 одсто на садашњих осам одсто.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи