Субвенције за производњу вештачког ђубрива

Држава ће субвенционисати производњу вештачких ђубрива са 100 евра за тону, најавио министар Саша Драгин. Субвенције ће смањити цене ђубрива и покренути домаће произвођаче, оцењује министар.

Министар пољопривреде Саша Драгин најавио је данас да ће држава субвенционисати производњу вештачког ђубрива са 100 евра по тони, за потребе јесење сетве.

"Тиме ће пољопривредни произвођачи моћи да набављају ђубриво од домаћих произвођача по 100 евра нижој цени од тренутне", рекао је министар приликом отварања система за наводњавање у пољопривредном предузећу "Сава Ковачевић" из Врбаса, али није навео колико ће се средстава издвојити за тај програм субвенције.

Додао је да је добра вест и то што ће, према најавама из предузећа "Србијагас", панчевачка Азотара почети производњу вештачког ђубрива 1. августа.

Натурална размена у Робним резервама

Драгин је рекао да ће за два до три дана бити потписани уговори и исплаћени произвођачи који су предали пшеницу Републичкој дирекцији за робне резерве.

Према његовим речима, Робне резерве ће започети и натуралну размену са пољопривредницима и задругама, што значи да ће они у замену за своје производе да добију ђубриво или семе.

Драгин је истакао да ће две трећине износа субвенције од 12.000 динара по хектару пољопривредници добити до краја јула, а остатак до краја године.

Говорећи о жетви пшенице, Драгин је рекао да је и поред бојазни квалитет пшенице добар, "са хектолитарском вредношћу од око 78 процената", што значи да нема много "сточне пшенице" која не може да се користи за људску исхрану.

Министар пољопривреде је позвао земљораднике да што пре предају пшеницу у најближа складишта са којима је држава постигла договор, јер не морају одмах да је продају.

"Цена пшенице је једнака у региону, али је приметан тренд раста цене, па сви који не морају да продају жито овог момента, нека сачекају најповољнији тренутак", рекао је Драгин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи