Читај ми!

Гламочић за РТС: Грађани морају да знају шта једу, крај скривеним састојцима у месу и млечним производима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић каже да Србија чини значајан искорак у погледу заштите потрошача када је реч о пореклу и исправности намирница. Потрошачи бирају, али морамо да обезбедимо транспарентну декларацију производа, истиче Гламочић. Поручује да се сточарски фонд опоравља, а да у сектору пољопривреде Србија стоји најбоље у региону. Воћарство је погођено климатским променама, а произвођаче морамо да опремимо савременом опремом, закључује ресорни министар.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић каже да је у току значајан искорак у заштити потрошача услед усвајања уредбе Владе Србије о декларисању млечних производа који у себи садрже палмино или нека друга биљна уља.

"То до сада није била обавеза и дешавало се да се продаје сир или павлака под таквим називом, а да је заправо у тим производима било палминог уља и да такав податак није јасно назначен због чега су купци доведени у заблуду", напомиње Гламочић.

Уредбом је предвиђено да произвођачи, трговински ланци – али и пекаре, те ресторани – податке јасно назначе – троугластим знаком и крупним словима.

"Она ће ступити на снагу 1. августа и сви грађани Србије ће моћи да остваре своје право да знају шта конзумирају. Не желимо ништа да забранимо, али такве ствари морају да се знају", закључује ресорни министар.

Потрошачи бирају, продавци да буду транспарентни

Говорећи о најавама ригорозних контрола меса из увоза, чији је удео прошле године у Србији износио више од 50.000 тона меса, Гламочић истиче да је ствар врло једноставна – мора да се води рачуна о здравственој исправности намирница.

"То значи да, када нека намирница животињског порекла, било то месо или млеко, уђе у земљу, мора да се зна њено порекло, кроз које земље је пошиљка прошла, где ће бити складиштена и како ће бити коришћена. У том сегменту је било пропуста, а недавно смо у региону имали болести слинавке и шапа због чега је додатно морао да се направи ред", уверава саговорник.

Наводи да ће будућим правилником морати да се утврди величина натписа везаног за податак о томе колико је месо старо.

"Тиме нећемо забранити конзумирање меса из иностранства. Једино где смо слаби у пољопривреди јесте свињарство, и свињско месо морамо да увозимо. Иначе, увозимо замрзнуто месо за прераду, а са свежим добро стојимо. Kада свеже месо стигне из увоза, његова старост је од седам до 10 дана. То ће морати све да се истакне. Потрошач бира да ли ће купити месо старо један или два дана по вишој цени, или увозно које је старо недељу дана или више, али ми ћемо тражити да се то све декларише", наглашава Гламочић.

Застарели модели и ново тржиште

Важно је, каже Гламочић, да се сточни фонд опоравља.

"У живинарству смо најконкурентнији у Европи. Радимо на томе да ове године добијемо извозну дозволу за Европску унију и тако будемо лидери у Европи. У млекарству смо достигли максимум. Овчарство стоји добро, може да се поправи. Ствара се вештачки утисак да је лоше, али ми смо најбољи од свих земаља у региону што се тиче пољопривреде и сточарства", подвлачи ресорни министар.

Воћњаци у Србији заузимају око 4,8 одсто пољопривредног земљишта. Гламочић истиче да је воћарство погођено великим променама у климатским условима.

"Воћарима помажемо, а ја инсистирам на томе да се људи опреме савременом опремом. Kонкретно, у овом случају то значи да велики засади морају да уђу у антифрост системе и да прибаве адекватну противградну мрежу. Не може више на стари начин на новом тржишту", указује Гламочић.

Тврди да је аграрни износ Србије у 2024. години био 5,14 милијарди евра, а да је кључна позитивна ствар то што је извоз већи за 10 одсто у односу на претходну годину.

"Ако упоредимо прва три месеца ове године са прва три месеца претходне, извоз је већи за 11 процената. Темпо је добар и прошле године смо имали суфицит од 1,2 милијарде евра у разлици између извоза и увоза. Нажалост, и даље извозимо највише житарице и воће, али је план да више идемо на производе прерађивачке индустрије, односно, да продајемо производе са додатном вредношћу", закључује министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић у разговору за Јутарњи дневник Радио-телевизије Србије.

Kомплетно гостовање саговорника можете да погледате у видео-запису на почетку текста.

недеља, 01. јун 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом