петак, 30.05.2025, 20:00 -> 20:12
Извор: РТС
Палмино уље и млеко у праху – шта сточарима обара откупну цену сировог млека
Млекаре су смањиле откупну цену млека. Уместо 60 динара, од прошле недеље плаћају око 50 динара по литру. Највеће умањење и најдебљи крај, као и увек, извукли су мали произвођачи. Док пољопривредна удружења чекају састанак у Влади, за своје проблеме криве неконтролисани увоз млечних производа упитног квалитета. У међувремену, у јавности се појавила информација да домаће млекаре користе млеко у праху за производе на којима то није назначено.
У Србији се годишње произведе милијарду и по литара млека, што је довољно за домаћу потрошњу. Ипак, и поред тога, прошле године увезли смо 69.000 тона млека и млечних производа.
Неки од њих, садрже примесе попут палминог уља и масти. До сада, такав састав се није наглашавао на млечним производима.
То ће, међутим, почети да се мења од следеће недеље, када ступа на снагу Уредба о додатним захтевима за стављање на тржиште производа са млечном компонентом, а који садрже палмино уље, односно палмину маст и друга биљна уља.
Стручњаци кажу да би ова мера могла да доведе до пада прекомерног увоза млечних производа.
"Ми немамо своју производњу одређених врста сирева. Занемарива је наша производња сирева дугог зрења, а то је оно што би требало да се форсира. Ви сада, да би сте купили такав сир, треба да издвојите огроман новац, а наша индустрија то може да произведе", каже за РТС Сања Челебићанин из Групације за сточарство при Привредној комори Србије.
Напомиње да је то производња која би домаћем млеку дала додату вредност и искористила вишкове.
Примедбе на рачун удружења потрошача
Један од проблема млекарског сектора види и у раду удружења потрошача.
"Наша удружења за заштиту потрошача готово ништа не раде. Ја то одговорно тврдим. Ви морате потрошаче да учите шта је то што они морају да читају на декларацији. Када ви напишете на декларацији да је неки производ направљен у Србији, наш потрошач треба да зна који су бенефити тог производа и зашто је понекад и скупљи од увозног", напомиње Челебићанин, експерткиња за сточарство и некадашња начелница Ветеринарске инспекције Министарства пољопривреде.
Она верује да ресорно министарство има капацитет да "изгура" поштовање нове уредбе, то јест Правилника о производима са палминим и другим биљним мастима.
Након што је велики број медија објавио да је независном анализом утврђено да све, осим једне млекаре у Србији, у свеже и дуготрајно млеко додају и млеко у праху, Челебићанин каже да може да поверује у истинитост те приче.
"Могуће је зато што млекаре и кланице морају да имају листу одобрених добављача. Ви када улазите у млекару проверавате колики је дневни улаз, и за шта се користила та сировина. Да ли за пастеризовано млеко, да ли за неки производ. Све се може проверити. Млеко у праху не би смело да се нађе ту. Структура увоза коју сам ја пратила прошле године је била јако измењена", закључује Сања Челебићанин.
Коментари