Читај ми!

Какао на берзама достиже рекордне цене – да ли је чоколада луксуз будућности

За годину дана чоколада је у Србији поскупела 32,8 одсто, а цена какаа на глобалном тржишту из дана у дан варира. У години када се глобално тржиште суочава са највећим недостатком зрна какаа, на берзама достиже свој максимум – 12.500 долара за тону. Да ли празници утичу на то да цене омиљеног слаткиша скачу?

Црна, бела, млечна, са јагодама, кексом, лешником – за свакога понешто. А за 100 грама млечне треба од 185 до 270 динара, ако се "ухвати" акција може да се уштеди око 50 динара. 

Са већим процентом какаа, расте и цена. А у основи проблема - слаб род какаа и вирус који је захватио плантаже у највећим производјачима Обали Слоноваче и Гани.

"Узгој какаа је тежак посао. Требало би да нам власт помогне око ствари као што су ђубриво, косилице, чизме и други алати за лакши рад. Како кажу – нема какаа, нема Гане", навoди Абубакар Џебрил, фармер из Гане.

Професор Економског факултета у Београду Слободан Аћимовић указује да је какао берзанска роба што подразумева осцилације цена.

"Негде је уобичајна цена била око 2.500 долара по тони, у неким моментима је била 4.500, па је скочила на 7.000, чак у неким моментима и на 12.000. То вам је слично као са кафом", објашњава професор Аћимовић.

Утицај глобалног поскупљења на домаће кондиторе

Домаћи кондитори кажу да могу само да покушају да ублаже утицај глобалног поскупљења какаа.

"Дошло је до смањења производње и недостатка какаа, што је резултирало историјски високим ценама на светским берзама. То директно утиче на тржиште и кондиторску индустрију и у Србији. Какао је незаменљива сировина у нашим рецептурама и као одговаран произвођач, не користимо замене", наводе у компанији "Штарк".

На пример, у Немачкој је уочи Божића чоколадни Деда Мраз коштао 50 одсто више него раније. Стручњаци кажу да то нема везе са празницима.

"Зависи од тога по којој цени су које компаније набављале које количине робе. Компаније се понашају врло рационално – ако виде да на берзама иду цене горе, оне што пре желе да набаве што веће количине да би амортизовале то велико флуктуирање цена", наглашава професор Аћимовић.

У последњих годину дана цена чоколаде у Србији порасла је за 32,8 одсто, а производи у категорији "какао и чоколада у праху" 20 процената, показују подаци Републичког завода за статистику.

Упућени кажу, уколико и наредне године буде слаб род – чоколада јефтинија неће бити.

четвртак, 02. јануар 2025.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње