Читај ми!

Астана после Експа – шта је престоница Казахстана добила и да ли су очекивања премашена

Највећи догађај у региону 2027. биће специјализована изложба Експо. Током три месеца, очекује се више од два милиона посетилаца, а после Експа и више милијарди нових инвестиција. Иста надања имали су и организатори прве такве изложбе у Централној Азији - у Астани 2017. Да ли су премашена очекивања и шта је главни град Казахстана добио?

Прва специјализована изложба Експо у централној Азији одржана је у Астани 2017. године. Више од четири милиона туриста, посетило је догађај, који је, према речима Казахстанаца, променио град.

"Било је доста странаца, а Астана се трансформисала у туристички центар. Изложба је довела до бржег развоја земље и града", каже једна грађанка.

Њен суграђанин сматра да је Експо највише допринео томе да други људи виде да могу да путују у Астану, да више сазнају о њима и њиховој гостопримљивости.

"Експо је показао много нових технологија. Било је веома занимљиво током изложбе, гужва свуда на улици, у саобраћају, било је много различитих националности", наводи грађанин Астане.

Осим музеја у познатој сфери, Астана је изградњом Експа за 2017. годину добила и простор за Међународни финансијски центар, Астана научно-технолошки парк, највећи у Централној Азији, као и ИТ универзитет. А поред тога, дом је добило и више од 50.000 људи.

"Било је заиста изазовно, знали смо да ће бити тешко пренаменити и попунити  простор након изложбе, али радили смо на томе унапред, урадили смо реконструкцију после Експа и почели смо да привлачимо станаре одмах након завршетка изложбе", каже Раxимзан Киргизкан, представник Казекспо конгреса.

Астана, годину дана после изложбе

Годину након изложбе, директне стране инвестиције премашиле су седам милијарди долара, Астана се нашла на листи десет најпосећенијих туристичких дестинација, а много младих одлучило се да студира и живи у том граду.

"Пре пет година када је факултет почео да ради, 70 одсто људи који сада овде раде, били су студенти који су донели тај дух, културу, једноставно живот, али и прилику за посао који су започели овде", напомиње Болатзан Кумалков, професор на Астана ИТ универзитету.

Више од 1.500 комапнија у Технолошком парку

Само у Технолошком парку више је од 1.500 компанија, међу њима и 400 страних, а посао је добило 28.000 људи.

"Хаб нуди много различитих могућности за компаније, почевши од учешћа у пореским олакшицама, финансирању и субвенционисању различитих програма. Али, мислим да је заједница један од наших најјачих адута, то нам пружа овај комплекс, стартапови могу да сарађују, учествују у разним програмима, креирају пројекте, а све им је надохват руке", објашњава Валерија Тјо, из Астана научно-технолошког парка.

У истом комплексу је и Међунардни финансијски центар, где послује више од 3.000 компанија.

"Главна предност нашег центра је правни оквир заснован на енглеском обичајном праву, имамо сопствени, независни правосудни систем са судијама који су стручњаци за обичајно право и такође имамо сопствени арбитражни центар", истиче Ајкуним Сајланбајева из Међународног финансијског центра у Астани.

Казахстан се припрема за Експо у Београду

Прва специјализована изложба на простору Западног Балкана и једина у овој деценији, биће одржана у Београду 2027. И док се у Астани причало о "Енергији будућности", десет година касније у Београду ће се "Играти за човечанство".

"Експо је за нас био драгоцено искуство, и то желимо исто Србији док се припремате да будете домаћин 2027. године. Казахстан се припрема за учешће у Београду и Србији, тако да се надамо да ће све бити финализовано и саопштено током посете нашег председника Токајева Београду у новембру", каже Роман Василенко, заменик министра спољних послова Казахстана.

Нур-султан, Акмолинск, Тселиноград - све су то имена које је током историје променио град Астана и 1997. постао главни град Казахстана. Сматра се другим на свету најхладнијим градом, после Улан Батора у Моголији.

Градска река од средине новембра, па све до почетка априла буде залеђена. Са сада већ милион и по становника, и даље се развија и гради и постаје економски и туристички центар централне Азије.

недеља, 13. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи