Чадеж у УН: Широм света отворена врата за српску привреду

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да су широм света отворена врата за српску привреду накаон разговора српске делегације с највишим представницима Украјине, Грчке, Филипина и Малте, који су одржани на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

На састанку српске делегације, коју предводи министар спољних послова Србије Марко Ђурић, с министром иностраних послова Украјине Андриј Сибигом, договорено је јачање привредне сарадње српске и украјинске стране и организација заједничког пословног форума две привреде у Украјини, саопштила је Привредна комора Србије. 

Чадеж истиче да је сусрет са Сибигом био веома успешан и да ПКС већ има веома добру сарадњу са Привредном комором Украјине.

"Договорили смо приликом последње посете њихове делегације Београду да у што скорије време одржимо и пословни форум у Украјини. Добили смо пуну подршку њиховог министарства спољних послова, као и када је у питању припрема наших компанија за будуће послове у Украјини на обнови и изградњи, као и пласману наших производа", рекао је Чадеж.

Након састанка са представницима Украјине, српска делегација разговарала је са министром иностраних послова Грчке Јоргосом Јерапетритисом са којим је било речи и о активностима на ширењу пословања српских трговачких компанија из области козметике и спортске опреме у Грчкој. 

"Наше компаније и српски трговачки ланци из области козметике и спортске опреме већ имају свака по тридесетак својих продавница широм Грчке и веома успешно напредују на том тржишту отварајући све више и више нових радњи, ширећи свој ланац продавница“, истакао је Чадеж. 

Председник ПКС додаје да је на састанку са грчком делегацијом било речи о улагањима компанија из те земље у Србији, поготово када су у питању грађевинска индустрија и развој тржишта непокретности.

Чадеж је напоменуо да је делегација Филипина, коју је предводио министар иностраних послова Филипина Енрике Аустрија Маноло, заинтересована за иновативни пројекат модуларних болница које почињу да се производе у Србији.

"Њима је веома занимљив иновативни пројекат модуларних болница које почињу да се производе у Србији, због много острва које та земља има у свом саставу, а како би успели да свом становништву обезбеде брзу и квалитетну здравствену негу“, указао је Чадеж.

Током дана настављене су активности наших изасланика на активностима представљања потенцијала српске привреде али и науке, те је на састанку са министром спољних послова Малте Ианом Боргом договорено повезивање научно-истраживачких заједница БИО4 кампуса у Београду и "The Malta Life Sciences Park".

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи