Читај ми!

Српски инжењери учествују у стварању чипа заснованог на вештачкој интелигенцији

Други највећи проивођач процесора на свету, америчка компанија АМД, отвориће у Србији два развојна центра. Посао ће добити 90 инжењера. Један од челних људи компаније, српски инжењер Андреј Здравковић, говорио је за РТС.

Какву улогу имају српски инжењери у стварању чипа заснованог на вештачкој интелигенцији и да ли су чипови "нова нафта" за РТС открива софтверски директор у АМД-у Андреј Здравковић.

Три месеца након што је АМД најавио проширење истраживачких центара, покереће центар у Србији? Који су планови и зашто баш Србија?

- Велики су планови. Ми сада стартујемо практично развојни центар АМД-а у Србији на две локације, у Београду са 60 инжењера и у Нишу са 30 инжењера са плановима да то удвостручимо у скорије време.

А зашто Србија? Па ја сам завршио београдски Електротекнички факултет, па ми је врло јасно колико је та школа добра, колика је та школа мени омогућила да нешто урадим у свету касније. И на основу тога већ дуго смо размишљали о томе како да урадимо то отварање центра. Имали смо разне сарадње са различим групама овде и на крају дошли до тога да имамо једну фантастичну екипу која ради прави развој, фундаментални развој за АМД.

Компанија је недавно представила чип заснован на вештачкој интелигенцији. Да ли је у плану да на том пројекту раде и српски инжењери?

- Не само да је у плану, већ раде на томе. И то двојако. Ми као компанија имамо јако, јако велики програм "АИ" чипова за велике рачунске центре. Мајкрософт је једна од компанија која користи те наше чипове за "чет џи-пи-ти". Један део инжењера ради на томе. Други део групе ради на урађајима који су везани за пи-си индустрију, нови "Neural Processing Unit" јединице су сада покренуте уз помоћ Мајкрософта и новог оперативног система да не само поправе слику него да омогуће приступ тим моделима за вештачку интелигенцију.

Погледи светских лидера, и политичких и технолошких, уперени су на минијатурне пличице једва видљиве голим оком. Какво је стање на тржишту чипова и да ли су они стварно "нова нафта"?

Из перспрктиве некога ко ради у индустрији полупроводника ја дефинитивно могу да кажем да је то индустрија која води развој, која је направила фантастичан помак. Од времена када сам ја почео да радим имали смо прве мале микропроцесоре, до страховитог моћника микропроцесора, као што је АМД ЕПИК микропроцесор, до графичких картица и сада картица за ВИ.

Полоупроводнучка индустрија води комплетну индустрију напред и не само да води технолошки индустрију, него омогућава да све друге индустрије у ствари прате тај развојни ток.

уторак, 10. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару