Читај ми!

Више производа за мање новца; Момировић: Ефекте акције Најбоља цена очекујемо у наредних 15 дана

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је за РТС да ће акција "Најбоља цена" омогућити грађанима да купе више производа за мање новца. Ми ћемо кроз ову акцију омогућити да и друге цене падају, навео је Момировић. Трговци, добављачи, дистрибутери и произвођачи сносе највећи терет снижења, каже министар и додаје да ниже цене значе мањи ПДВ, али ипак највећи део ПДВ-а не генерише ова палета производа.

Четврти дан је од почетка акције државе Најбоља цена, у којој је широм Србије у супермаркетима снижен 81 производ, односно 700 артикала из корпе основних животних намирница.

Акција траје до краја октобра, а производи су означени посебном налепницом. Примера ради, за 7 одсто је нижа цена киселог млека, а за чак 58 одсто јефтинији детерџент за веш. 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је палета од 81 производа велика и сваки човек може да нађе шта је њему и његовом домаћинству важно.

У акцији Најбоља цена су детерџент, пелене, свињско месо, пилеће месо, риба, кисело млеко, јогурт, чоколада, сладолед, цена јаја је испод 12 динара, то су конкретне мере које ће омогућити грађанима да купе више за мање новца или да уштеде, истакао је Момировић.

Како каже, акција је национална, цела држава ће бити покривена. То су производи који су свима потребни. Одговарајући на питање шта се највише купује, напомиње да се све купује, јер су у питању фундамнетални производи за једно домаћинство. Међутим, у палети производа су и хумус и храна за псе.

Додаје да интересовање није подједнако у свим деловима града, у неким деловима је велико, чак предњачи у односу на целу Србију, а у деловома Новог Београда и на Врачару интересовање није тако велико.

Није реч само о симболичним снижењима

Акцију смо конципирали да бисмо, како каже, дали подршку људима који се боре да њихова примања пређу износ од 70.000 или 80.000 динара.

Не причамо о симбиличним снижењима, нека иду и преко 50 одсто, а нека су и 15 одсто. Ако бисте само ове производе куповали месец дана могли бисте да уштедите у вашем буџету између 8.000 и 22.000 дианара", рекао је Момировић.

"Процес преговарања није био једноставан. Да бисмо дошли до 81 врсте производа који учествују у акцији Најбоља цена морали смо да изнализирамо више хиљада производа. Морамо да обезбедимо залихе и снабдевање наредна два месеца", каже министар и подвлачи да је држава успела и када је била акција Боља цена, а сада се очекују још боље резултате.

Ко сноси терет снижења

Министар Момировић каже да трговци, добављачи, дистрибутери и произвођачи сносе највећи терет снижења.

"Околности нису једноставне, имали смо сушу, цена какаа расте на светском тржишту, постоје логистички изазови због Јемена, подигнуте су и цене транспорта, рат је на истоку Европе - све то генерише раст цена", каже Момировић.

Уколико не видите да малопродајни објекти учествују у акцији најбоља цена, уколико не видите да поједини трговци нису у пуном капацитету у овој акцији не купујте тамо, саветује грађанима и додаје: Пратите акцију, цене, значајно смо смањили цене, цена уља је рецимо у Ваљеву, испод 130 динара, то су реална снижења.

Инфлација и државна каса

Момировић каже да ниже цене значе мањи ПДВ, тако да ће бити мањи прилив ПДВ-а. Највећи део ПДВ-а не генерише ова палета производа.

"Ми ћемо кроз ову акцију омогућити да и друге цене крену да падају. Они трговци који не прате акцију мораће да се прилагођавају овој акцији. И други морају да обарају цене, то смо успели прошли пут", каже министар.

Ефекте очекујемо у наредних 15 дана, да тржиште реагује и да људи бирају шта желе да купе по нижим ценама, подвукао је Момировић.

Према његовим речима, важно је да се акција пропрати у првих неколико недеља. Акција "Боља цена" у обарању инфлације учествовала је са више од 16 одсто.

"Пажљиво ћемо водити ову политику, водити рачуна о основним намирницама. Људи могу да купе по релано нижим ценмама", закључио је министар Момировић.

среда, 04. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару