Берба дувана поранила због суше, квалитет златног листа зависи од водоснабдевања

У Србији је око шест и по хиљада хектара под дуваном, а најзаступљеније су сорте "вирџинија" и "берлеј". Због суше и сезона бербе златног листа је почела раније, а приноси варирају од примењене агротехнике и заливних система.

Берба дувана сорте "вирџинија" у пуном је јеку на пољима у Војводини. Почела је три недеље пре уобичајеног рока и принос је у просеку око две тоне по хектару. На пољопривредном газдинству Мирослава Обровца у Хртковцима дуван се гаји на 36 хектара.

"Производњом дувана се бавимо 17 година, пре тога смо се бавили сточарством и ратарењем. Сигуран пласман је највише утицао на то да кренемо у производњу дувана, 2008. смо почели са три сушаре. Све нам је под системима за заливање, свих 36 хектара нешто из канала нешто из бунара заливамо, све зависи приступачност каква је. Мало је проблем ове године била висока температура и топле ноћи и сама физиологија дувана ја таква да захтева можда мало хладније ноћи тако да смо добили крупан лист тањег и лошијег квалитета", објаснио је Обровац.

Берача има мало и дневно зарађују 4.500 хиљаде динара. Овде их тренутно ангажовано једанаест.

Зорица Гудурић наводи да се рано устаје, у пола четири.

"Дођемо на њиву заједно за 40 минута, онда беремо , беремо за једно три сата, добро је брати, супер нам је, добро је друштво. Добро се слажемо иде и радни стаж, пријављени смо, све је регулисано све нам је супер", рекла је Гудурићева.

Јуре Обровац, произвођач дувана из Хртковаца, нада се да ће, као и прошле године, принос бити две тоне.

"Још је то рано говорити засад обећава што каже, све је то под заливима Система за заливање па видећемо", рекао је Јуре Обровац.

Наш највећи откупљивач дувана је компанија ЈТИ у која је уговорила производњу са више од тристотине и тридесет пољопривредних газдинстава у Србији.

Менаџер производње дувана у компанији ЈТИ наводи да су значајно помогли произвођачима куповимом модерније механизације.

"Компанија одлучила прошле године да подржава фармере у вишегодишњим задужењима куповином заливних система ради ублажавања ових временских услова. Може се рећи, то потврђују бројке у односу на прошлу годину имамо 5 одсто повећане површине под заливом, 41 одсто имамо ове године под заливом. Фармери се труде што је могуће више и боље заливају дуван", нагласио је Милан Бјеливук.

Берба дувана ће трајати још око три месеца, у зависности од сорти и времена садње.

среда, 28. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару