Читај ми!

Вучић: Пробијено 58,83 одсто тунела "Иришки венац", наставићемо да радимо вредно

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на излазном порталу тунела "Иришки венац" у оквиру пројекта Нови Сад - Рума (Фрушкогорски коридор) и том приликом је рекао да је пробијено 58,83 одсто тунела и поручио да ће држава наставити да гради и ради вредно.

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на излазном порталу тунела "Иришки венац" у оквиру пројекта Нови Сад - Рума (Фрушкогорски коридор) и том приликом је рекао да је пробијено 58,83 одсто тунела и поручио да ће држава наставити да гради и ради вредно.

"Овде сам последњи пут био 3. јануара, невероватно је колики је напредак. Завршили смо у овом тунелу, који је најкомпликованији и биће најдужи у целој Србији, три и по километра дужине, две цеви, седам километара...58,83 одсто укупних радова је извршено. Пробијено је толико и идемо и на време и мало испред времена", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Подсетио је да ће Фрушкогорски коридор спојити Нови Сад, Петроварадин, испод Фрушке горе, до Руме и онда излази на ауто-пут Београд-Загреб и Београд-Шабац-Лозница.

Оценио је да тунел "феноменално изгледа" и да је посебно важан за целу Војводину, пре свега за Јужнобачки, Сремски, Западнобачки и Севернобачки округ.

Замолио је кинеског амбасадора Ли Минга, који је присутвовао обиласку тунела, да, уколико може, утиче на кинеске компаније да убрзају радове на аутопуту Чачак-Пожега, да заврше до следећег маја, како би следеће туристичку сезоне могло брже да се стигне до Ужица и Златибора.

Захвалио је кинеској компанији што раде добро на тунелу и оценио да ће његовим пробијањем бити боље заштићен биљни и животињски свет Фрушке горе.

Вучић је рекао да Србија пропорционално својој величини гради највећи број километара ауто-путева и брзих саобраћајница у целој Европи.

"Случајно, а размислите може ли да буде случајно, имамо вероватно највећу стопу раста, јер још четири земље нам недостају на оном списку, вероватно највећу стопу раста у првој половини ове године у целој Европи. То не би могло да постоји, не би могло да буде без овога. Зато сам срећан, зато сам радостан и зато ћемо наставити да улажемо", рекао је Вучић одговарајучи на питање новинара колико ће овај коридор препородити земљу и како је задовољан радом кинеске компаније ЦРБЦ.

Председник је додао да се није одустало од ниједног великог пројекта, упркос изазовима на глобалној сцени.

"Можда нисмо кренули у два пројекта у које сам се надао да ћемо моћи да кренемо, али ни од једног нисмо одустали, упркос свим проблемима. После овог упада у Курск, чекаће се одговор Руса, очигледно су направили привид, али ће њихов одговор свакако бити додатно још жешћи. Такође можете да очекујете додатне украјинске нападе. На Блиском истоку се само чека дан да се сви припреме за оно што сви знају да мора да следи. Када то све сагледате, када сагледате чињеницу да цена гаса расте страховито због упада у Курску област, онда морате да будете спремни на изазове", објашњава председник.

"Имамо 543 милиона кубних метара гаса у резервама"

Вучић је рекао да што се тиче гаса имамо 543 милиона кубних метара гаса у резервама у Мађарској и у Банатском двору, али да морамо и даље да се тиме бавимо.

"Цена струје расте, срећом цена нафте не расте, али су данас котације веће него јуче и прекјуче, само се плашим да и то не крене на горе, онда бисмо сви заједно били у проблему. Тако да, очекује нас тешка и напорна јесен, али надам се да ћемо све то успети да издржимо. Верујем да ћемо имати добре вести око ове три велике куће, око бољег изгледа Србије за будућност, што се нашег кредитног рејтинга тиче, а онда неке велике одлуке за два месеца по том питању, по први пут у историји. Верујем да ће бити добрих вести, само се плашимо ових глобалних вести", истакао је председник.

Ако то будемо успели, како је рекао председник, да све то пребродимо, онда "нема зиме за Србију".

Вучић је захвалио кинеским представницима компаније и амбасадору на труду и раду и замолио да се радови уколико могу још додатно убрзају.

Весић: Фрушкогорски коридор најјеколошкији пројекат у Србији

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је Фрушкогорски коридор "најјеколошкији пројекат" у Србији, будући да се више неће возити кроз Национални парк Фрушка Гора.

Навео је да ће овим темпом тунел бити пробијен у октобу следеће године и да се пробија више од осам метара дневно, као и да ће крајем септембра 2026. бити завршен цео коридор, осим моста преко Дунава у Новом Саду.

Најдужи тунел у Србији 

Тунел Иришки венац спојиће Нови Сад и Руму и уједно ће бити најдужи тунел у Србији од 3,5 километра.

Изградња тунела почела је 1. маја 2021. године, а према идејном пројекту који је урадио Институт за путеве 2016, планирана је ширина коловоза од осам метара са две саобраћајне траке по смеру.

Брза саобраћајница Нови Сад - Рума "Фрушкогорски коридор", дужине 44,41 километара, састоји из се од четири деонице.

"Деоницу 1" чини петља "Петроварадин Исток - Парагово" са планираном трасом државног пута IIA реда, број 100, од Жежељевог моста до петље "Петроварадин Исток", укупне дужине 14,01 километара.

"Деоница 2", од Парагова до почетка обилазнице око Руме, укупне је дужине 16,48 километара.

"Деоницу 3" чини петља "Нови Сад Југ – петља Петроварадин Исток", укупне дужине 3,40 километара, док је "Деоница 4" обилазница око Руме, укупне дужине 10,52 километра.

На деоници брзе саобраћајнице предвиђена је изградња 46 већих грађевинских путних објеката, од тога 44 моста и подвожњака, међу којима је и мост преко Дунава дужине око 1.7 километара, као и тунели "Ширине" (дужине 350 метара) и "Иришки венац" (дужине 3.5 километара).

Поред тога, планирана је изградња 15 денивелисаних раскрсница и укрштаја, као и великог броја потпорних зидова и зидова за заштиту од буке.

Саобраћајница на овој деоници се гради за рачунску брзину од 100 километара на час, са ширином од укупно 22 метра. Тунел Иришки венац ("Деоница 2") је дужине око 3.5 километара, састоји се од две тунелске цеви и биће најдужи тунел у Србији.

петак, 09. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару