Мали за РТС: Литијум је огромна шанса, где би била Саудијска Арабија да није искористила нафту

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да отвара дискусију о литијуму - о позитивним и негативним странима. Од нас зависи да ли ћемо да искористимо прилику, еколошки стандарди су приоритет, а ради се огромној шанси, каже Мали. Упитао је где би била Саудијска Арабија да није искористила нафту. Министар каже да се повећање родитељског додатка може очекивати од септембра или октобра.

Извршни одбор директора Међународног монетарног фонда у Вашингтону донео је одлуку о успешном завршетку треће ревизије стендбај аранжмана са Србијом. 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да је ово веома важна и лепа вест за грађане и додао да је Србија сваки циљ који је поставили у аранжману испунила.

Напоменуо је да су пред нама нови циљеви - Експо 2027. и да се улаже у више области.

"Битно да ММФ даје мишљење да смо на правом путу. Можда дођемо до 3,8 одсто раста, можда и  до 4 одсто раста. То је успех када гледамо дешаваља и изазове у свету", истакао је Мали.

Напоменуо је да имамо рекордно малу незапосленост и рекордну запосленост у Србији, да је НБС купила још пет тона злата, тако да сада имамо 46 тона злата, а да се на рачуну налази 700 милијарди динара.

"Водимо рачуна о сваком динару, улажемо у путеве и пруге. Добро је да то примећује ММФ. Објективно се сагледавају свтари. Има доста изазова у свету, глобалних. Ми смо спремни да, ако буде криза, можемо да реагујемо", каже министар.

Напоменуо је да је за 2027. циљ 100 милијарди БДП, који је био 30 милијарди пре 15 година, односно биће три пута већи за 15 година.

"Када је економија у питању показујемо да смо победници", каже Мали.

О литијуму

Министар Мали каже да је литијум важна тема јер без њега нема ни мобилних телефона и електричних аутомобила.

"Ово је важна и економска и политичка тема и за свет. Не можете да производите ни електричне аутомобиле, ни телефоне. Видите и Португалију и Француску какве су одлуке донеле. Немачки медији пишу да се због литијума води рат у Украјини. Ми овде не говорим само о руднику литијума, већ о целом ланцу вредности", истакао је Мали.

Додао је да би то подразумевало да након што се литијум извади у руднику, у Србији отворе фабрике батерија и на послетку и фабрике електричних возила. Напоменуо је да се ради о 10, односно 12 милијарди и да би литијум допринео око 16 одсто БДП- а.

Направио је поређење, да ако је циљ 100 милијарди евра за 2027., онда је јасно колико би то било значајно за буџет.

Поред тога, како каже Мали градимо девет нових ауто-путева, улажемо у енергетику, здравство, школе.

"Од нас зависи да ли ћемо да искористимо прилику. Отварам дискусију о литијуму о позитивним и негативним странима. Еколошки стандарди су приоритет, ради се о огромној шанси. Где би била Саудијска Арабија да није искористила нафту", рекао је Мали.

Просечна плата

Подсетио је да је 825 евра просечна плата у Србији, и напоменуо да смо у складу са динамиком која је планирана да 2027. просечна плата буде 1.400 евра. 

Прокоментарисао је вест да десет топлана у Србији уводе обновљиве изворе енергије.

"Водимо рачуна о обичним грађанима. Замислите да се Богатић уместо котларнице повеже на геотермалне изворе. Имате одмах чистији ваздух. Ситне ствари показују како бринемо о људима, али и крупни пројекти које радимо", каже Мали.

Коментаришући повећање родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете, каже да ће закон ући у скупштинску процедуру и да се очекује његова примена од септембра или октобра.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару