Мартиновић: Овогодишњи род малине подбацио, релано да дође до повећања цене

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић одржао је састанак са представницима Удружења пероизвођача малине "Виламет" као и са неколико већих откупљивача црвеног злата и том приликом рекао да је род малине ове године подбацио, према неким показатељима, и за 50 одсто и да је реално да дође до повећања цене.

Министра Мартиновић је рекао да је било различитих предлога о могућој цени, али да још не би излазио са конкретним цифрама.

"Било је различитих цена у оптицају, 300, 350 и 400 динара. Није реално да ја сад излазим са неким конкретним цифрама, али реално је, јер малине једноставно нема у очекиваним количинама, да дође до кориговања цене на више. Колико ће то бити морамо видети имајући у виду и кретање цене малине на европском тржишту пошто нисмо ми једини који се баве производњом овог воћа", рекао је Мартиновић.

Како каже, првобитни договор је био да почетна цена буде 250 динара за килограм малине, а с обзиром на то да је овогодишњи принос прилично лош, не само у Србији већ и у Пољској и Украјини, реално је да у наредном периоду дође до повећања цене малине.

"Разговарали смо о томе да ли постоји могућност да се повећа почетна откупна цена малине. Такви економски индикатори постоје и ми ћемо у току следеће седмице огранизовати још један састанак у Ариљу. Видећемо какве су цене на европском тржишту и онда ћемо поново отворити ту тему која је важна, пре свега за произвођаче и да видимо да ли постоји простор да се та почетна откупна цена повећа, рекао је министар Мартиновић.

Он је рекао да више од 50 одсто малине која се убере у Србији иде у извоз и да се налазимо у европској и светској арени у којој се то воће продаје, као и да је незахвално у овом тренутку говорити о конкретној цени.

Истакао је да је током разговорима направљен помак у смислу да је створено више поверења у односима произвођача, хладњачара и самог министарства.

"Ја сам објаснио великим хладњачарима који у великим количинама извозе малину да малинарство за Владу Србије није само грана привреде. За нас је то и демографија и безбедност. Чињеница да се малина производи у западној Србији, да се наслањамо на Босну и Херцеговину, за нас малинарство представља једну стратешку грану пољопривреде и настојање државе да задржи младе људе на селу, и да нам се не испразни овај део земље", рекао је министар.

Он је указао на потребу да се одржавају састанци као што је овај како би се повратило поверење у државу, као и да између произвођача и откупљивача малине мора постојати разумевање како производња малине не би замрла.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару