Читај ми!

Експо 2027 – код Сурчина настаје нови град, како теку радови

Прошло је годину дана од када је више од 90 земаља гласало да домаћин специјализоване изложбе "Експо 2027" буду Београд и Србија. Радови на изградњи новог града обављају се предвиђеним темпом, кажу надлежни, док министар финансија наглашава да је то јединствена развојна шанса и прилика да се промени имиџ Србије.

Ајфелов торањ у Паризу, Атомијум у Бриселу, Океанаријум и нови сајам у Лисабону, "Експо" изложбе оставиле су свету трајна архитектонска наслеђа.

Једина специјализована изложба Међународног бироа, у овој деценији, биће одржана у Београду.

За само три месеца, од 15. маја до 15. августа, очекује се да у Србију дође више од три милиона посетилаца. Надомак Сурчина, настаје нови град.

"Пре годину дана овде је била пољана, а сада имате највеће градилиште у овом делу Европе. Изазови су техничке природе, имате проблема са топографијом, организацијом посла, насипањем и подземним водама. Све се решава", поручује министар финансија Синиша Мали.

Осам километара саобраћајнице

Вршилац дужност директора Грађевинске дирекције Србије Борис Бјелица каже да се већина радова одвија по плану, попут насипања терена и изградње првих слојева будућих саобраћајница.

"Реч је о осам километара саобраћајница које су у профилу. Све иде према плану, што се тиче 'Експа'. Изведени су шипови, односно темељи за седам будућих хала. Ту су и радови на побијању шипова за будући стадион", наводи Бјелица.

Стадион, нови сајам, "Експо" изложбени простор, хиљаду и по стамбених јединица, акватик центар – простираће се на 25 хектара, укупне површине свих објеката 230.000 квадратних метара.

Шанса за регион

Рок за завршетак радова је крај 2026. године, када у Србију треба да дође око 40.000 странаца, који ће радити на изградњи националних павиљона на којима ће одговарати на задату тему и представити своју земљу. 

"Имамо шансу да читавом свету, у концентрисаном периоду када ће сви рефлектори бити уперени у нашу земљу, представимо Србију, град Београд и читав регион као један атрактиван и модеран регион, регион будућности и са аспекта међународног пословања и наше међународне политичке позиције", наводи Душан Боровчанин, директор предузећа "Експо 2027".

Према његовим речима, то је прилика и за сваког грађана Србије и наше фирме да се у својој земљи представе на најбољи начин читавом свету. 

Прилив новца

За домаћина, према досадашњим искуствима, одржавање овакве манифестације, значи прилив новца, нове инвестиције, повећање обима посла у угоститељству, хотелијерству, нова радна места и раст зарада у тим гранама.

Сагласни су упућени да "Експо" издваја земљу домаћина као инвестиционо језгро. 

"Лепо је када чују да је 'Експо' ту, знају да је то развојна шанса. Сада је борба у целом свету где да нађете шансе за развој, раст и нове изворе раста. Ми имамо", истиче Мали.

Међународни биро за изложбе надлежан је за четири врсте "Експо" догађаја – Светску изложбу, Специјализовану изложбу, Хортикултурну изложбу и Тријенале у Милану.

Специјализована изложба коју организује Србија има тему "Игра(ј) за човечанство: Спорт и музика за све" и бави се значајем игре, спорта и музике и њиховом доприносу развоју човечанства.

Свакодневно интензивни радови одвијају се на свих 160 хектара будућег новог града, где је ангажовано више стотина грађевинских машина и преко 500 радника.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару