Читај ми!

Поскупели станови – најснажнији раст ценa бележи се на југу и истоку земље, пала продаја у Београду

Цене станова у првом кварталу ове године благо су порасле, односно 4,74 одсто у односу на исти период лане, саопштио је Републички геодетски завод (РГЗ). Највиши раст цена у односу на прошлу годину, гледано по регионима, бележи се у региону Јужне и Источне Србије, као и у Војводини. Продаја станова у престоници је опала.

Цене станова у Србији и у поређењу са четвртим тромесечјем 2023. године су забележиле благи раст од 0,78 одсто, наводи РГЗ. 

РГЗ даље објашњава да умерен тромесечни раст указује да тржиште некретнина остаје стабилно и без великих флуктуација, што је позитиван знак за економију и инвеститоре.

На нивоу земље, цене станова у "староградњи" су порасле за 4,52 одсто, док је "новоградња", односно куповина од инвеститора имала већи међугодишњи раст који је износио 5,09 одсто.

Продаја станова у првом тромесечју ове године остала је на приближно истом нивоу као прошле године, наводи РГЗ.

Где су цене највише порасле

Током првог квартала дошло је до стабилизације потражње за становима, са забележених 10.186 уговора о промету станова (0,7 одсто мање него у истом периоду прошле године), уз укупну вредност од 834 милиона евра (2,5 одсто мање него 2023).

Ако посматрамо регионе у земљи, постоје одређене разлике у трендовима на тржишту станова, наводи РГЗ.

Цене су у односу на први квартал 2023, порасле у региону Војводине за пет одсто, Граду Београду 4,50 одсто, Шумадије и Западне Србије за 3,49 одсто, а као и у претходних неколико квартала најснажнији раст цена забележен је у региону Јужне и Источне Србије и износио је 7,16 одсто.

Продаја по регионима

Када је реч о броју продаја и вредности промета – Шумадија и Западна Србија бележе значајан раст продаје станова од 11,28 одсто и вредности купопродаја за 24,04 одсто. Јужна и Источна Србија такође бележе раст, са повећањем продаје станова од 4,92 одсто и вредности купопродаја за 37,50 одсто, објашњава даље РГЗ.

Београд, међутим, бележи пад продаје станова од 6,5 одсто и вредности купопродаја за 10,13 одсто.

Слична ситуација је и у Војводини, где је број продаја станова смањен за 4,32 одсто, а вредност купопродаја за 0,56 одсто. 

Поређење са Европом

Када се упореди индекс цена станова у Србији са индексима у земљама Европе, Србија је имала умерен и стабилан раст цена, наводи РГЗ.

Већи број држава бележи драстичније успоравање или пад тржишта непокретности, док је пар земаља забележило двоцифрен раст, према доступним подацима за четврто тромесечје 2023. године.

РГЗ индекс, који је у првом тромесечју 2024. године износи 160,49, развијен је у складу с међународним методолошким смерницама и обезбеђује грађанима и привреди да на једноставан начин, ажурно и бесплатно прате кретања на тржишту непокретности.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије