Читај ми!

Чадеж: Белгијски инвеститори заинтересовани за српске реке

Око 40 белгијских компанија из сектора речног саобраћаја, логистике и бродарства посетиће у септембру Србију како би процениле могућности за улагање у нашој земљи. Са представницима израелске Федерације привредних комора договорено је одржавање пословног форума у Београду, најавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и члан Борда директора Еврокомора.

Марко Чадеж је у Антверпену, где се одржава Скупштина и Конгрес Еврокомора, истакао да се привредно окружење у Србији значајно променило протеклих година и да постоји огроман, а неискоришћен потенцијал за улагање у наше реке, посебно Дунав.

"Бићемо логистички чвор целог континента и важно је да у то уђемо спремни", рекао је Чадеж.

Председник ПКС наводи да је Скупштина Еврокоморе, највеће европске пословне асоцијације која окупља 20 милиона компанија, била одлична прилика за разговоре са колегама из многих привредних комора о даљој сарадњи и повезивању пословних заједница, али и о очекивањима привредника и импликацијама недавно завршених избора за Европски парламент на европску привреду, наш регион и земљу.

Главни извршни директор Еврокомора Бен Батерс истакао је да је Привредна комора Србије важна чланица Еврокомора, да је њен председник годинама веома активан члан Борда директора европске асоцијације привредника и да је заједно много урађено на унапређењу сарадње са коморама Западног Балкана.

"Изузетно смо заинтересовани за сарадњу са привредним коморама Западног Балкана – да им будемо подршка и пружимо нове могућности на путу ка ЕУ", рекао је Батерс.

Европски партнери желе јаче повезивање са привредом Србије

Челни људи и представници европских привредних комора сагласни су да је сарадња са ПКС, српским компанијама и институцијама добра и да постоји снажна жеља европских партнера за још јаче повезивање са привредом Србије.

Потпредседница Привредне коморе Аустрије Марта Шулц, подсећајући на дугогодишње заједничке активности српске и аустријске коморе, каже да као "предузетница зна колико је важно да имамо јаке привредне коморе и да оне сарађују у Европској унији под окриљем Еврокоморе".

Председник Привредне коморе Украјине Генадиј Чижиков истиче гостопримство ПКС украјинској делегацији која је посетила Србију у новембру прошле године.

"Имали смо одличан економски форум у Привредној комори Србије и украјинске компаније су заинтересоване за наставак сарадње са српским фирмама. Много је могућности, почев од обнове Украјине до заједничког укључивања на јединствено тржиште ЕУ“, оценио је Чижиков.

Председник Привредне коморе Летоније Аигарс Ростовскис нагласио је да је важно што су српска комора и привреда део европске пословне заједнице, а председник Привредне коморе Грузије Георги Пертаја „да грузијска комора од свих европских комора можда најинтензивнију сарадњу има управо са Привредном комором Србије".

Константинос Мораитидис, представник Привредне коморе Солуна потврђује одлично искуство са српском комором, институцијама и компанијама. "Овде смо да ојачамо пословне везе и охрабримо наше привреднике да још боље сарађују".

Андрaш Рев, председнику Дунавске федерације привредних комора, сматра да је та привредна асоцијација одлична платформа за унапређење сарадње држава и пословних асоцијација и корисна за све предузетнике јер им отвара могућности заједничког аплицирања за средства из ЕУ фондова.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару