Читај ми!

Први пут у Србији – упутство за легално товљење прасета на десетом спрату солитера

Уколико се очекивања идејног творца онлајн платформе “Моје стадо” испуне, од 1. јула моћи ћете из свог стана да управљате товом и гајењем сопствених домаћих животиња. Килажу одређујете алгоритмом.

Ако живите у стану или у градској средини где држање домаћих животиња није дозвољено, до сада нисте могли ни да замислите да имате своје прасе, јагње или теле, које храните како бисте јели месо провереног квалитета. Платформа Миодрага Митровића “Моје стадо” омогућава онлајн сточарство и тов на рате.

“Ова платформа омогућава физичким лицима да купе и утове прасе, јагње, теле на било ком пољопривредном газдинству у Србији, а да тов плаћају у месечним ратама. На основу жељене килаже алгоритам прорачунава потрошњу хране и хранидбене дане, чиме се одређује цена коштања това. Практично ако нам за тов треба 150 дана, то је пет месеци и тако добијамо колика је месечна рата”, објашњава Миодраг Митровић, идејни творац онлајн платформе “Моје стадо”.

Платформа, каже, има добре уговоре и опште услове пословања тако да ни фармер, нити корисник услуга не могу да буду оштећени.

“Ако корисник не измири своју месечну обавезу платформа стопира тов, а њему се испоручује животиња у тренутној тежини”, прецизира наш саговорник.

Осим онлајн фарме, на платформи је доступна и онлајн пијаца. На идеју да покрене овако нешто Митровић је дошао 2020. године у време короне, јер због карантина нису били дозвољени изласци и обиласци продавница и пијаца.

“Платформа је замишљена тако да садржи информације које су доступне на сваком мобилном телефону, таблету и рачунару, буквално о свему што нуди једно пољопривредно газдинство. Од крупне и ситне стоке, преко живине и зечева. Осим органског и класичног това, ту могу да се нађу и готови производи попут сухомеснатих и млечних производа, домаћих јаја, разних врста џемова, меда, ајвара”, наводи Митровић.

Тов на рате „хранљив“ за кућни буџет

У почетку је, каже, и сам био изненађен позитивном реакцијом људи којима је саопштио своју идеју. Иако платформа још није заживела, заинтересованих на обе стране има у много већем броју него што је очекивао. Светозар Крстић из Београда планира да буде међу првим онлајн фармерима у Србији.

“Из више разлога сам пожелео да будем онлајн фармер. Као прво квалитет домаћег меса је знатно бољи од увозног. Као друго немам ни времена, ни могућност да гајим, рецимо, прасе у граду. И као најважније увек могу да пратим и обиђем своје грло”, објашњава Светозар Крстић, који има жељу да одгаји прасе на Хомољу и јагње на Старој планини.

“Уз то, могућност узгоја на рате не оптерећује буџет као када треба да дате 40.000 или 50.000 динара за свињу одједном. О квалитету наших аутохтоних сорти не треба ни да говорим”, додаје наш саговорник.

Могу ли онлајн фарме да опораве сточарство у Србији

Да је идеја занимљива и за пољопривредна газдинства, тврди Љубинка Сташевић из Мионице.

“Идеја је јако добра и верујем да ће заживети. За газдинства је то презентација људима који због обавеза и недостатка слободног времена не могу да траже пољопривреднике широм Србије, а уједно ће нам донети нека загарантована средства. Тржиште широм земље је озбиљан потенцијал и даје нам могућност да ширимо производњу. Верујем да ће платформа допринети и порасту сточног фонда у Србији”, каже Љубинка Сташевић са пољопривредног газдинства “Дучић”.

“Наши капацитети нису велики. Ми смо мало породично газдинство и није нам у интересу да имамо хиљаде грла, већ 30 до 50, јер желимо да пружимо квалитет, а не квантитет. Купци препознају шта је домаће, а шта из увоза”, додаје наша саговорница.

Успостављање платформе “Моје стадо” био је захтеван посао који је при крају, наводи њен творац. Остало је још да се заврши неколико техничких ствари око плаћања, као и пробни рад, након чега ће онлајн фарма свима бити доступна.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару