Читај ми!

Мали: Обезбедили смо 1,5 милијарди долара по веома повољним условима

Први потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија први пут на међународном тржишту капитала емитовала одрживе зелене обвезнице и тако по веома повољним условима обезбедила 1,5 милијарди долара, на 10 година по каматној стопи од 4,7 одсто.

Синиша Мали је истакао да је на тај начин држава обезбедила додатна средства и за финансирање свих важних пројеката до 2027. године и подсетио да је у оквиру програма Србија 2027. планирано улагање у 323 пројекта у Србији. 

"Успели смо да прикупимо 1,5 милијарди долара по изузетно доброј каматној стопи. Ми смо на 10 година прикупили новац по каматној стопи од 4,7 одсто", рекао је Мали.

Он је нагласио да шестомесечни Еурибор на данашњи дан износи 3,7 одсто.

"Дакле, прикупили смо средства по стопи која је само један процентни појам изнад Еурибора, што показује изузетно велико поверење инвеститора из целог света у Србију, у наше пројекте, у нашу будућност, у стабилност наших јавних финансија", истакао је Мали. 

Република Србија је у среду први пут на међународном тржишту емитовала одрживе обвезнице (ЕСГ), чиме је прикупила средства за финансирање одрживог развоја, зелених пројеката и пројеката којима се подстиче друштвена одговорност.

"По први пут смо емитовали такозване ЕСГ обвезнице, дакле одрживе зелене обвезнице. Прва смо земља у овом делу Европе која је то урадила, која нема инвестициони рејтинг и која није чланица Европске уније, што је веома важно. Послали смо веома јасан сигнал целом свету да се држимо зелене агенде, с обзиром на то да ћемо део тог новца искористити и за изградњу аутопутева, брзих пруга и свега онога што подиже квалитет живота грађана Србије, а с друге стране то ће допринети очувању животне средине", рекао је Мали.

Средства намењена за пројекте 

Истакао је да ће се та средства користити и за велики број других пројеката из такозване социјалне сфере, на пример за изградњу Центра за рани развој деце.

То је, каже, један од пројеката са којим смо изашли пред инвеститоре и добили њихово поверење. 

Мали додаје да ће се средства користити и за повећање буџета за лечење ретких болести и слично. 

Поручио је да држава ни на који начин кроз ту емисију обвезница није утицала на стабилност наших јавних финансија. 

"Са ових 1,5 милијарди долара ми смо на испод 50 одсто удела јавног дуга у БДП, тачније 49,5 одсто, што је дакле испод нивоа Мастрихта од 60 одсто, далеко испод нивоа који је просек еврозоне од чак 89 одсто. А на рачуну сада имамо негде око 5,4 милијарди евра. Дакле, имамо огромну резерву и нема потребе за додатним негде до половине наредне године", навео је Мали. 

"Следећа ствар која је веома важна, Србија 2027. је највећи развојни пројекат или највећа развојна шанса наше земље заједно са Експо изложбом која ће бити у Београду 2027. године, јер смо на овај начин обезбедили додатна потребна средства за финансирање свих важних пројеката које смо ту дефинисали, а то је неких 323 пројекта у целој Србији", навео је Мали. 

Подсетио је да су планирана улагања у путну и железничку инфраструктуру, енергетику, пољопривреду, културу, образовање... 

"Са овим смо обезбедили и новац да финансирамо све оно што треба да се финансира управо кроз тај пројекат, како бисмо даље наставили да растемо", навео је Мали. 

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије