Читај ми!

Нова ера економских односа Србије и Јапана

Србија и Јапан кренули су у нову еру економских односа, о чему сведочи раст инвестиција из те земље и заједнички рад две стране на споразуму о заштити и промоцији улагања. Привредна делегација Владе Србије је у вишедневној посети Јапану.

Робна размена Србије и Јапана у претходној години била је на рекордних 332 милиона долара, а да постоји простора за проширење и унапређење сарадње закључци су већ након првих састанака које је имала српска делегација у Јапану са привредницима и званичницима ове земље.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић каже да је простор велики и да је Јапан  једна од најмоћнијих светских економија, као и да су инвестиције последњих пет година значајно порасле.

"Желимо да убрзамо рад на споразуму о заштити инвестиција. Очекујем да је ово само још један нови корак у нашим односима, да ће већ у октобру значајна јапанска делегација посетити Београд да ћемо интензивирати наше економске односе и очекујем да у наредних неколико година можемо да подигнемо нашу трговинску размену на више од 600 милиона евра годишње", каже Момировић.

Развој вештачке интелигенције једна од важних тема

Наука, привреда, развој стартап еко-система, само су неке од тема о којима је српска министарка науке Јелена Беговић разговарала са јапанским министром унутрашњих послова који је надлежан и за вештачку интелигенцију. Подршком Србији за место председавајућег у глобалном партнерству за вештачку интелигенцију 2025. године, јапанске компаније потврђују велики потенцијал Србије у ИКТ сектору.

"Јако битна тема била је и како развијати даље вештачку интелигенцију што представља велики изазов, а при томе да будемо одговорни да будемо свесни и добрих страна али опасности и како да правно регулишемо развој вештачке интелигенције, примену вештачке интелигенције и како да уведемо још боље етичке смернице ", наводи министарка Беговић.

Према њеним речима, Србија ће заједно са Јапаном на месту председавајућег овог партнерства за вештачку интелигенцију имати велику одговорност, али и велику шансу да утиче на правни и етички оквир за развој вештачке интелигенције на глобалном нивоу.

Јапанске компаније и улагање у српску привреду

Из Привредне коморе Србије наглашавају да, осим интересовања за хемијску, аутомобилску и прехрамбену производњу, корпорације из Јапана желе да инвестирају у сектор енергетске ефикасности, декарбонизације, али и у паметна решења која доносе српски стручњаци.

"За велике јапанске компаније које се сада највише сусрећу са проблемима, као велики конгломерати, да изађу у сусрет неким новим изазовима, као што су нове технологије, као што је Вештачка интелигенција, као што су неке ЕмБед технологије у хардверу, да производним процесима пре свега, понудимо и да можемо да будемо конкурентни. Ми можда не можемо да произведемо инфраструктуру за ИТ или не можемо да произведемо не знам какве роботе, али можемо да нађемо решења и ту смо јако добри ту смо на светском нивоу", рекао је председник Привредне Коморе Србије Марко Чадеж.

Задатак економске мисије Србије у Јапану је да повећа препознатљивост наше земље на мапи инвестиција и докаже да као централна земља Југоисточне Европе нуди најбољу позицију и услове за компаније из Јапана, за лакшу производњу и пласирање робе земљама Балкана и Европе.

недеља, 23. јун 2024.
28° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару