Да ли су потрошачи спремни да плате више за производе социјалних предузећа

Удружења, задруге, друштва или фондације, које послују на принципима одрживе економије, имају још мало времена да се региструју као социјална предузећа. То је једини начин да добију помоћ државе од укупно 50 милиона динара.

У Авлији одрживог развоја посао су нашле особе са инвалидитетом, жене из руралних подручја, бивши затвореници... У пластеницима узгајају воће и поврће које припремају у етно ресторану а регистровали су и дестилерију.

"Имамо 85 запослених људи од чега 20 особа са инвалидитетом и најнижа плата нам је 51.500 динара, значи сви су запослени уговором о раду. Ми смо једна велика породица и велика је срећа и привилегија видети да људи који су корисници услуга социјалне заштите постану пуноправни чланови нашег друштва. Нису више терет него озбиљан ресурс који раде зарађују привређују и пружају врло квалитетне услуге и производе производе који могу да се пласирају на тржиште", каже Мирољуб Николић из Авлија одрживог развоја и социјалне синергије.

Невен Мариновић из "Сматр колектива" каже да истраживања која су радили говоре да грађани јесу спремни да плате више за неки производ за који знају да је одржив, да долази из локалних извора да га прави предузеће које запошљава неке рањиве групе.

"Показује се у пракси, видели смо на неким примерима критичних ситуација као када је корона била, да су ови производи много више продавани да су људи имали више разумевања и схватања да требају да подрже оваква предузећа и локалну привреду", каже Мариновић.

Иако их грађани све више препознају, социјална предузећа највише зарађују од великих приватних компанија које њихове производе купују за корпоративне поклоне.

иљ је да подстакнемо и државне институције и привреду да купују више од социјалних предузећа јер то је јако добар начин да их подржимо да им направимо тржиште и помогнемо да буду одрживи, а циљ нам је да се дефинишу и порески подстицаји пре свега они који ће мотивисати привреду да издваја више за овај сектор да им буде подршка, а да са друге стране то њима донесе пореске олакшице", напоменула је Виолета Јовановић, извршни директор Налед-а.

У време ниске незапослености када се тражи радник више, социјална предузећа су модел да до посла дођу и они из рањивих група. За неколико месеци најављено је усвајање Програма који ће одредити износ и услове за добијање средства намењених набавци опреме као и подршци радном оспособљавању и ангажовању.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије