Србија још чека свог првог "једнорога“, најбољи иноватори се представили у Цириху

Пет домаћих стартап компанија, чије идеје се сматрају најиновативнијим, представило се швајцарским инвеститорима. У Цириху је одржано швајцарско-српско стартап вече, а у Берну су учествовали на Конференцији Дан стартапа.

Од апликације за запошљавање сезонских радника из региона до софтвера ВИ који сам врши селекцију кандидата за посао, неке су од идеја пет српских стартапова које су се нашле пред швајцарско-српским инвеститорима.

"Наш регрутер функционише тако што анализира фацијалну експресију, тоналитет у гласу и логику речи изговорених од стране кандидати и на основу тих параметара може да процени какав је акценат, вокабулар, изговор код кандидата и на основу свега тога да помогне еј-чару да лакше, брже и једноставније донесе одлуку о запошљавању“, каже Владимир Божовић из стартап "ЗенХире“

Из Швајцарског института за интелектуалну својину истичу добре идеје српских стартапова али и опасности да би се сачувале од плагијатора. Савете за узпех упутили су и домаћи стручњаци који успешно послују у Швајцарској.

"Видимо да потенцијал српских стартапова константно расте. Много је компанија које имају добре идеје и у оквиру наше сарадње ми им помажемо да заштите интелектуалну својину“, рекла је Олга Алеман, из Швајцарског института за интелектуалну својину.

 1320"Многи су перфекционисти и не желе да покрену стартап ако нису сигурни да то неће успети. У то никад не можемо бити сигурни. Тешко је и финансијски, треба оставити свој посао али је увек награда пуно већа јер и кад стартап не успе толико се научи да се у првом следећем послу надокнади разлика“, рекао је стартап предузетник Лав Одоровић.

Препознатљива као земља Алпа, чоколаде и добрих сатова, Швајцарска је и земља у којој се годишње развије највише иновација. Само последње 4 године са преко 3,7 милиона франака подржала је развој иновација и ширење научно-технолошких паркова у Србији.

"Имамо много финансијских шема које су на располагању стартапима. Имамо подстицаје и оно што са Швацјарском владом посебно радимо је програм "Раисинг стартс“ из ког су и стартапи које смо овде довели", каже директорка НТП Београ Гордана Даниловић Грковић.

Заједничко за ИТ гиганте Мајкрософт, Гугл, Епл, Ибеј је што су сви у почетку били стартапи са неколико запослених. У Србији тренутно послује 750 стартапова. Иако је ИТ сектор годинама најзначајнија извозна грана у нашој земљи, Србија још чека свог првог "једнорога“ – стартап чија вредност прелази милијарду долара.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије