Читај ми!

Идеје и иновације за лепшу будућност: Надахњујуће приче српских финалиста конкурса #OkvirPodrške

Унапређење друштва и решавање изазова, попут прекомерне употребе дигиталних технологија међу младима, вршњачког насиља, кршења људских права, родне равноправности и сиромаштва, захтева континуирану подршку. Регионални конкурс НЛБ групе #OkvirPodrške пружио је, четврту годину заредом, праву прилику малим локалним бизнисима да представе идеје које могу да Направе Лепшу Будућност и добију неопходну подршку за свој развој.

На овогодишњем конкурсу учествовало је 300 компанија и организација са својим одрживим идејама и решењима, а у финале је ушло 55 иновативних пројеката са седам тржишта на којима НЛБ група послује.

Победник конкурса је компанија Krožnik из Словеније и припало јој је 50.000 евра. Пројекат компаније Inclusio из Србије, апликација за помоћ особама са посебним потребама, освојио је друго место и 30.000 евра, док је трећепласирана компанија Alicorn из Црне Горе освојила 20.000 евра.

За девет финалиста са српског тржишта обезбеђене су посебне банкарске повластице и подршка у виду медијске промоције, чиме ће добити додатне ресурсе и видљивост за даљи развој својих идеја.

Међу њима је и пројекат хуманитарно еколошке организације Чепом до осмеха, која је до сада кроз бројне иницијативе и акције успела да сакупи 1.400 тона пластичних чепова и тиме обезбеди средства за куповину 88 помагала за децу са сметњама у развоју.

"Кроз наш рад, едукације и еколошке акције, као и учешћем на конкурсу Оквир подршке, трудимо се да ширимо свест о важности емпатије и солидарности према особама са инвалидитетом. Пратећи циљеве одрживог развоја, вредно радимо на промоцији инклузивног друштва са високом еколошком свешћу свих грађана, што је изузетно важно јер је у решавање проблема, и локалних и глобалних, потребно да се сви заједно укључимо“, наводе из организације.

Хуманитарна организација Дечје срце пласирала се у финале са оригиналним пројектом – првом књигом на свету коју је илустровао дечак са аутизмом.

"Наша идеја промовише особе са аутизмом као корисне чланове заједнице. Направили смо прву историјско-едукативну књигу о пчелама и Србима коју је илустровао дечак из аутистичног спектра, запослен у кафеу нашег радног центра. Захваљујемо НЛБ групи која буди оно најбоље у нама“, рекао је Горан Ројевић, директор ове хуманитарне организације.

Пројекат који се нашао међу финалистима јесте и Get ready space, инклузивно развојног круга за децу и младе Мој начин, који кроз креирање дигиталне платформе за учење животних и социјалних вештина, ради на побољшању здравствених и животних услова деце и младих са развојним сметњама.

"Велики број инвеститора сматра да предузетништво које има неку инклузивну или социјалну компоненту не може да буде финансијски самоодрживо. Драго нам је што смо са идејом платформе за развој социјалних вештина Get Ready дошли до финала. Честитамо победницима такмичења, као и НЛБ групи на доброј идеји“, истакла је председница Нела Станојевић.

НЛБ група је кроз конкурс #OkvirPodrške још једном потврдила своју посвећеност подршци и промоцији друштвено одговорних идеја које могу да допринесу бољем квалитету живота и одрживом развоју у региону.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије