Читај ми!

Екосистеми Београда и Новог Сада вреде преко милијарду долара – како стартапови помажу Србији

Стартап екосистем Београда и Новог Сада у 2023. години бележи раст од 66 одсто у односу на претходну годину. Тако је достигао и највећи вредност до сада од више од милијарду долара. О томе шта то значи за нашу земљу, за РТС је говорила министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.  

Др Јелена Беговић изјавила је за РТС да су стартап екосистеми - наше стартап компаније, које се базирају на иновативним идејама и имају велики потенцијал да достигну на глобалном тржишту велику вредност, а самим тим да допринесу економском развоју Србије.

"Подаци говоре да је Србија, што се тиче стартапа у расту, у експоненцијалном расту од 60 одсто, што је изванредан резултат, с обзиром на то да многе земље у Европи за прошлу годину бележе и негативне вредности", каже Беговићева.

Допринос екомномским развоју

Према њеним речима, подаци говоре да је Србија иновативна и може да демонстрира своје резултате у овом областима-

"Очекујем да у наредним годинама допринесе економском развоју земље", истиче Беговићева.

На питање како се Србија позициона на светској и економској мапи, Бегововићева објашњава да је податак о расту од 60 одсто јака индикација да смо "на добром путу и да имамо сјајне људе".

 "На пример, просечно људи који отварају екосистем су млађи у односну на глобални и европски просек, који је 35 година. Интересантно је, такође, да имамо значајно већи проценат жена које отварају стартап", наводи министарска.

Говорећи о помоћи државе, Беговићева наводи да Србија има иновациони фонд, који представља њен главни механизам који помаже у оснивању, подршцу и менторству.

"У оквиру фонда имамо и виши капитал фондова. То су фондови који улажу у ризични капитал и имају велику шансу да достигну високе вредност. Тренутна вредност је милијарду долара. То говори о великом понетнцијали", закључује министарка науке Јелена Беговић.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије