Читај ми!

Вучић положио камен темељац за фабрику у Чачку: Очекујем још већу сарадњу са немачким компанијама

Председник Александар Вучић изјавио је, на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике компаније "PWO Group" у Прељини код Чачка, да очекује у наредном периоду још већу сарадњу са немачким компанијама. Најавио је да ће у новој компанији у граду на Морави бити запослено 800 људи у наредним годинама.

Александар Вучић, са директором "PWO Group Serbia" Карлом Лазаринијем и амбасадорком Немачке Анке Конрад, положио је камен темељац за изградњу нове фабрике у Чачку.

"Све је учињено да ова фирма дође у Србију и у њој ће бити запослено више од 500 људи у наредним годинама. То ће нарасти и на 800 људи", навео је Вучић.

Навео је да је недалеко од тог градилишта подигнута прва фабрика и да су немачке компаније после много година почеле да долазе у Чачак, уместо што су људи одлазили из града на Морави и тражили срећу у Немачкој, Аустрији, Швајцарској и другим земљама.

"Онда смо почели да радимо марљивије, да се ангажујемо више и да доводимо немачке инвестиције, оно што је најбоље у Европи. И поносан сам што смо успели да решимо мале проблеме, а било је безброј проблема, али смо их решавали заједнички успешно", нагласио је Вучић.

Председник је истакао да ће у Чачку та компанија запослити људи колико имају и у својим фабрикама у Чешкој, Мексику, Канади, Немачкој и изразио уверење да ће наша компанија бити важан део у том ланцу.

Подсетио је да је та породична компанија основана 1919. године и да долази из Шварцвалда (Црне шуме) и рекао да би требало да дамо посебан орден за Црну шуму, јер нам одатле долази највише немачких компанија.

"Нису били лаки дани за односе са Немачком, али се проблеми решавају дијалогом"

Вучић је рекао да претходни дани нису били лаки за односе Србије и Немачке, али је сагласан да се проблеми решавају искреним дијалогом, и истовремено указао да је Немачка партнер број један што се тиче економске сарадње са нашом земљом.

Истакао је да је економска сарадња скоро па савршена, наводећи да 82.000 људи ради у немачким компанијама и да ће размена робе и услуга ове године достићи око 12 милијарди евра, што је готово невероватно.

Вучић је напоменуо да се очекује потписивање уговора да се продужи ауто-пут од Пожеге до Беле земље и после до Котромана, а додаје и да се кренули радови на обилазници око Крагујевца.

"Онда нам остаје до марта следеће године и ауто-пут Чачак-Краљево", рекао је Вучић и додао да ће онда бити повезано све око Чачка.

Захвалио је компанији "PWO group" на инвестицији која износи 89 милиона евра, додајући да је поносан да је држава могла да издвоји непуних 17 милиона евра.

Вучић је замолио власнике да изграде још неки погон до 2027. године, јер до тада у складу са договором са ЕУ мора да се прекине државна помоћ.

Лазарини: Србија постала магнет за многе компаније

Директор "PWO Group Serbia" Карло Лазарини истакао је да је Србија постала магнет за многе компаније у међународној ауто- индустрији.

"У Србији можете да осетите вољу да се напредује и жељу да се обликује будућност", рекао је Лазарини.

Полагању камена темељца присуствовали су и министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, министарка привреде Адријана Месаровић, градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Изградња фабрике "PWO Group", немачког произвођача делова и опреме за моторна возила, спроводиће се у фазама, на више од 60 хиљада квадрата производног простора.

Простираће се на 11 хектара, а план је да буде укупно запослено до 800 радника. Прва серијска производња почеће крајем 2025. године.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије