Читај ми!

Гради се соларна електрана у Банату - снабдеваће струјом више од 9.000 домаћинства

Започета је изградња највеће соларне електране у Србији у Ади код Сенте. Израелска компанија "Нофар Енерџи" гради ову електрану укупне снаге 26 мегавата. Вредност инвестиције је 25 милиона евра, а годишње ће производити струју која може да снабдева више од 9.000 домаћинстава.

Највећи соларни парк, који би крајем године требало да буде прикључен на мрежу, простираће се на 30 хектара у Банату код Аде.

Према проценама, таква инвестиција у производњу обновљиве енергије смањиће на годишњем нивоу емисију угљен диоксида за 25.000 тона и уштедети 12 милиона литара горива.

Важан и законодавни оквир

За десет година биће сачувана 581.000 стабала.

"Осим ове електране која се најављује до краја године још најмање пет електрана снаге 30 MGW биће прикључено на систем и све то указује да је соларна индустрија у Србији ушла у динамичан развој", каже саветник у Министарству рударства и енергетике Раде Мрдак.

Он додаје и да ће држава наставити да подстиче соларну индустрију преко система аукција, те се зато планира расписивање тендера крајем године.

"Осим тога желимо да унапредимо и законодавни оквир. Да унапредимо још више тржиште електричне енергије како би пројекти оваквог типа могли да се развијау на комерцијалној основи", наводи Мрдак.

Пут до нулте емисије кроз зелену енергију

Амбасадор Израела у Србији каже да су соларна енергија и енергија ветра велики адут Израела.

"Срећан сам што су моје израелске колеге, које су потпуно енергетски трансформисале крајолик у Израелу, одлучиле да инвестирају у Србију и верујем да ће за неких десет година нешто слично да ураде и овде, са новим инвестицијама", каже амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан.

"Нофар енерџи" напредним технологијама у соларним пројектима омогућава земљама да дођу до ефикаснијег, еколошког и стабилнијег тржишта енергије.

"Не можете да напредујете у еволуцији производње енергије из обновљивих извора уколико се у тај пројекат не укључе сви фактори, од државе, преко банака до инвеститора. Пре две године када сам тражио где да инвестирам у источној Европи, изабрао сам Румунију, Пољску, али је Србија и даље прва земља по потенцијалу, каже Офер Јанај, оснивач и власник "Нофар Енерџи".

Компанија "Нофар Енерџи" послује у десет земаља од Израела, преко САД, и Велике Британије, а у Европи је активна у Немачкој, Шпанији, Италији, Србији и другим земљама.

Амбиција компаније је да на глобалном нивоу до 2050. достигне нулту емисију кроз зелену и чисту обновљиву енергију.

четвртак, 27. јун 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару