Отворен Међународни сајам технике и техничких догађаја

У наредна четири дана, на Београдском сајму одржава се специјализована изложбена манифестација за област производних технологија Међународни сајам технике и техничких достигнућа. Под покровитељством Владе Србије сајам је важан фактор привредног развоја и има велики утицај на развој индустрије у земљи и регионалну сарадњу. Сајам је отворила председница Народне Скупштине.

Свечано је отворен 66. Међународни сајам технике и техничких достигнућа које ће трајати до 24. маја на Београдском сајму. Овогодишњи Међународни сајам технике и техничких достигнућа отворила је председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић, а присутнима су се обратили и министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић и Чен Ђачанг, заменик министра науке и технологије Народне Републике Кине.

Важан део овогодишњег Сајма је изложбена поставка Владе Републике Србије "Играј за човечанство! Наука за све“, под слоганом Закорачи у одрживу будућност! Ова изложбена поставка представиће оригинална и иновативна решења која су развијена у оквиру научноистраживачке заједнице и иновационог екосистема у Србији.

"Свакога дана током трајања сајма овде у павиљону Републике Србије наши грађани моћи ће да се упознају са новим технологијама, иновативним производима, да разговарају са научницима и иноваторима и заиста да виде како се наука примењује у свакодневном животу и како наука може да реши многе наше свакодневне изазове са којима се суочавамо. У оквиру наше поставке приказани су иновативни производи, идеје, истраживања која су настала у научно-истраживачким организацијама, креирани од стране научника, инжењера и предузетника, како из Србије, тако и из државе партнера овогодишње поставке - Народне Републике Кине. Посебна нам је част што су данас ту са нама и представници и колеге из Народне Републике Кине. Ова сарадња је јасан знак наше отворености ка свету и жеље да заједничким снагама радимо на изградњи одрживе будућности“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

"Народна Република Кина има привилегију и част да буде позвана на овогодишњи Сајам технике и техничких достигнућа као земља партнер. Кроз ригорозан процес селекције, кинеско Министарство науке и технологије је одабрало 22 високотехнолошка предузећа из Пекинга, Вухана и других кинеских градова да учествују на сајму. Ове компаније покривају широк спектар кључних индустрија, као што су свемирска технологија, вештачка интелигенција, биомедицина и аутономна вожња. Наука нема граница и користи целокупном човечанству, позива на доношење консензуса кроз билатералне и мултилатералне дијалоге и сарадњу и заједнички међународни напор за изградњу глобалне научне и технолошке заједнице“, рекао је Чен Ђачанг, заменик министра науке и технологије Народне Републике Кине.

"Када је Александар Вучић постао председник Владе Републике Србије 2014. године у Србији није постојао ниједан једнини научно-технолошки парк, а данас, 10 година касније, Србија има 4 научно-технолошка парка, у Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку. Планирано је да до 2025. године у Србији имамо чак 7 научно-технолошких паркова јер схватамо да је улагање у науку у правом смислу те речи улагање у будућност. У Србији имамо фантастичне наставнике и захваљујући њима одличне научнике. Универзитет у Београду је рангиран међу два одсто најбољих универзитета на свету и потребно је да наставимо да верујемо у те људе, да би они произвели научнике који ће бити наш мотор за напредовање“, рекла је председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић.

Организатори овогодишње Изложбене поставке Владе Републике Србије су Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство просвете, Министарство информисања и телекомуникација, Министарства спорта и Министарство туризма и омладине.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару