Мали за РТС: Експо је најважнија развојна шанса Србије, тада очекујемо 100 милијарди евра БДП-а

Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да су сви шипови за Експо постављени, а да је данас постављен и први шип за национални стадион. Поручује да је Експо највећа развојна шанса наше земље. Очекујемо да ћемо те године имати три милиона посетилаца и 100 милијарди евра БДП, навео је Мали.

Синиша Мали, који је данас ненајављено обишао градилиште Експа, каже да је то наше највеће градилиште, најважнији пројекат и највећа развојна шанса наше земље.

“Дакле, 2027. године Србија ће бити домаћин највеће светске манифестације. У том тренутку очекујемо скоро три милиона посетилаца, само те године. С друге стране, то је највеће градилиште. Ми тамо градимо и нови Експо и нови сајамски простор и нови акватик центар и нови национални стадион”, рекао је Мали гостујући у Београдској хроници.

Истиче да је циљ да нам економија расте, да имамо што више градилишта, да се људи запошљавају, да се отварају нова радна места.

“Тиме јачамо нашу економију и онда цела Србија има користи. Ми смо представили пре пар месеци пројекат који се зове 'Србија 2027'. Дакле, 323 пројекта који су везани за развој целе Србије произилазе управо из тога што смо домаћини Експа. Очекујемо да ћемо те године имати 100 милијарди евра БДП. Поређења ради, пре само десетак година био је 30 и нешто милијарди. Дакле, расте нам економија, идемо напред, отварамо нове фабрике, нова радна места”, додао је Мали.

Указао је да је наша економија стабилна и да је у првом кварталу ове године расла 4,6 одсто.

“Европа у просеку је расла 0,4 одсто. Дакле, хоћемо да се убрзано приближавамо стандарду ЕУ, хоћемо да отварамо нова радна места, хоћемо да јачамо нашу економију, јачамо наш буџет, тиме стварамо основу за подизање плата, подизање пензија. Тако да је потпуно логично, осим што волим да обилазим градилишта, да кад год могу, што чешће ненајављено, одем и видим колико људи ради. Радило је преко 500 радника данас тамо, дакле, огроман број машина”, рекао је Мали.

Нагласио је да су сви шипови, којих има 1.647 за цео Експо, већ постављени.

“Данас смо поставили први шип за национални стадион. То су они дугачки стубови који иду у земљу. Веровали или не, дубина када је Експо у питању иде и до 18 метара, а дубина када је стадион у питању због топографије иде и до 25 метара доле. Тако да, то су озбиљни грађевински радови, запошљавамо целу нашу грађевинску индустрију, покрећемо нашу привреду, а с друге стране, градимо нешто што ће бити симбол града Београда и наше земље”, поручио је Мали.

"Све пројекте радимо због људи"

Напомиње да се све то ради због људи.

“Тај стадион треба неко да користи. Биће ту неких талентованих клинаца који ће ту да уче да играју фудбал, да се баве спортом, на том Експу имаћемо хиљаде и хиљаде манифестација”, указао је Мали.

Поручио је и да држимо фискалну стабилност, као и да то даје поверење и кредибилитет да будемо атрактивни и привлачни.

"Нама је циљ да нам расту плате и да нам расту пензије. Ми смо обећали да ћемо крајем следеће године имати просечну плату у Србији 1.000 евра. Сада смо негде на 820 евра. Потпуно смо у плану и динамици да до краја наредне године просечна зарада буде 1.000 евра. Тада већ, а и сада, постајете озбиљно атрактивни за људе из региона, али и из даљих земаља да дођу да живе овде у Србији, да такође пронађу посао, да заснују своје породице, да и наш број становника овде расте из године у годину, плус, наравно, да нам расте и животни стандард”, поручио је Мали.

Поред националног стадиона, како каже, градиће се три велика тематска парка, а у Београду ће се градити и велики акваријум и Лондонско око.

“Све ће то бити ствари које не само привлаче људе да први пут дођу у Србију, него да остану у Србији”, сматра Мали.

"Ер Србија веома важна"

Навео је да је авио-компаније “Ер Србија” веома важна, јер је то национална авио-компанија која је најбрже растућа у региону.

“Једина смо од 11 земаља која има своју националну авио-компанију, а летимо у Њујорк, летимо у Чикаго, летимо у Пекинг, а летећемо до краја године и у Шангај и у Гвангџоу. Дакле, летимо и на исток и на запад. Директна конекција, наравно, привлачи већи број туриста и привлачи већи број пословних људи, а то вам говори да сте се потпуно променили”, додаје Мали.

Брзи возови ће повезати аеродром, Прокоп и национални стадион 

Када је реч о Експу, каже да ће први пут брзим возом бити повезани Аеродром “Никола Тесла” са железничком станицом Прокопом, односно центром града.

“Дакле, од Прокопа преко Земун Поља до аеродрома идемо до националног стадиона, идемо до Експа и онда продужујемо до Обреновца. Тако да, са те стране, једна инвестиција буквално гура и вуче другу. И то је веома важно”, рекао је Мали.

О музејима у Београду

Мали наводи и да ће зграда старе железничке станице бити Музеј историје Србије.

“Пројекат је већ готов, ми ћемо наредне недеље кренути у избор извођача радова. Kада изаберемо извођача радова, крећемо реконструкцију те зграде, да вратимо живот у ту зграду. Одмах поред имате зграду Поште 2, стару зграду, која је изграђена након Другог светског рата. Ми ћемо уместо те зграде вратити стари сјај, дакле вратићемо и изградићемо потпуно нову зграду, управо како је била пред Други светски рат и у тој згради ће бити нови Музеј за децу”, навео је Мали.

Додао је да у Србији не постоји Музеј за децу, а да ће у тој зграду бити и две мање позоришне сцене.

“Ако погледате даље Савском улицом, имате зграду Милана Вапа из 1924. године, у тој згради биће коначно заслужено Музеј Николе Тесле. Мало уз Ресавску, већ је почела реконструкција Музеја града Београда на 17.000 квадрата”, рекао је Мали.

Навео је и да се парку Ушће гради Природњачки музеј.

"Изгледа сјајно тај пројекат. Имате два милиона експоната који Природњачки музеј већ има, а у оном малом објекту је на Kалемегдану. Тако да ће коначно и тај музеј добити заслужено место”, поручио је Мали.

Указује и да ће бити потпуно реконструисан и Музеј ваздухопловства.

“Дакле, шест нових или реконструисаних музеја само до 2027. када ћемо одржати Експо”, навео је Мали.

Министар је најавио и да ће се у Хали 1 Београдског сајма налазити три оперске сале.

"Да одговорим оним душебрижницима који су рекли да због акустике у тој хали не може да буде опера. Па неће бити хала опера, него ћемо у оквиру хале направити три засебне целине које ће бити по највишим светским стандардима и за балетске трупе, и за позоришта, и за опере", додао је Мали.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије