Читај ми!

Железара осам година после доласка кинеске компаније – енергетски ефикаснија, више бриге о животној средини

Спојени систем смедеревске железаре, заједно са новоизграђеном корачном пећи и резервоаром за високопећни гас, допринео је унапређењу животне средине и енергетској ефикасности, кажу у смедеревској железари, коју је кинески "ХБИС" купио пре осам година. Због трендова на тржишту рада тренутно ради висока пећ број два, и то са 85 до 90 одсто капацитета. У случају потребе купаца, спремни су, како кажу, да у кратком року покрену и високу пећ број један.

Дејан Дочић један је од готово пет хиљада радника. У Железари ради већ 19 година, а од доласка кинеске компаније, каже, знатно су побољшањи услови рада.

"Мислим да смо задовољни и да се доста напредовало. Техника која је уложена у фабрику је допринела да буде и чистије, али и сигурније да ће фабрика и даље да ради, да увек идемо корак напред", истиче Дочић.

До сада уложено 300 милиона евра

Од 2016. године, када је дошао кинески менџмент, у модернизацију фабрике непрестано се улаже. У првом циклусу инвестиција, уложено је више од 300 милиона евра.

Извршни директор производње "ХБИС Србија" Владан Михаиловић издвојио је најважније инвестиције.

"То је изградња новог постројења за агломерацију, која је значајно утицала на побољшање квалитета животне околине. Затим корачна пећ, која такође користи високопећни гас за загревање слапова, и представља јединствену пећ у Европи – јер се тамо користи мешавина природног и високопећног гаса – што такође повећава ефикасност нашег процеса. Трећа велика инвестиција јесте резервоар за високопећни гас, капацитета 80.000 кубних метара", указује Михаиловић.

Железера и заштита животне средине – докле се стигло

У јавности се највише говорило о загађењу животне средине у селима која се налазе недалеко од железаре. Од изградње новог постројења, видна су побољашања на том пољу, што показују и мерне станице.

Генерални менаџер сектора животне средине Љубица Дрејк наводи да су резултати у сегменту заштитие животне средине бољи.

"Од када се врше мерења у Радинцу на месту где је сада аутоматска мерна станица, по први пут је испуњен један од услова, а то је, да је годишњи просек честица ПМ 10, мањи од 40 микрограма по метру кубном. Лимит је 40, а остварење је 2023. било је 36 микрограма по метро кубном", наглашава Дрејк.

Други циклус инвестиција

Други циклус инвестиција, чија је реализација планирана, наводе у компанији, у наредне три до четири године, подразумева изградњу четвртог конвертора са сувим системом отпрашивања конверторских гасова.

Најављена је и изградња резервоара за конверторски гас и модернизација целокупне технолошке линије у челичани.

У току је изградња заштитног зида на складишту сировина на агломерацији, који ће додатно побољшати квалитет животне околине.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара