Читај ми!

Српске њиве обрађују стари трактори – како до нове механизације

Mинистарство пољопривреде од 2000. има визију како да реши најважнија питања у аграру. Једно од њих је и обнова пољомеханизације. Статистика показује да су машине застареле, а за набавку нових мали произвођачи немају пара. Да би се механизација обновила и сачувало село, стручњаци кажу да је потребно да се до 2030, сваке године уводи по 21.000 нових трактора. Међутим, најјефтинији нови трактор кошта око 20.000 евра.

Од Шапца, преко Зрењанина до Лесковца, пољопривредници кажу да Србија има одличну климу и плодну земљу – два кључна фактора за производњу хране, али и најскупље гориво и најстарију механизацију коју све теже могу да обнове.

Пољопривредник Иван Малишевић из Горње Врањске бави се повртарством, те производњом пшенице, кукуруза и пластеника. 

"Одакле да купим (трактор). Овај је из 1979. године, а ја сам 1976. годиште. Три године је млађи од мене, у фази је распада", каже Малишевић.

Иван Станковић, пољопривредни произвођач из Винарца, код Лесковца, наводи да поседује трактор стар 44 године и да има у плану да га замени. Са друге стране, Марко Поповић из Сутјеске, код Зрењанина, истиче да ни велики произвођачи не купују нове тракторе, а нарочито мали.

Статистика српских трактора

Од нешто више од пет милиона хектара пољопривредног земљишта, обрађује се 3,4 милиона хектара или око 67 одсто. Земљиште обрађује око 480.000 трактора, а најстарији су они у Источној и Јужној Србији.

Далибор Цветановић, директор Пољопривредне, саветодавне и стручне службе Србије за општину Лесковац потврђује да је за општину најбитније да млада популација обнавља своју механизацију,

"Рачунамо да ће тако они остати на својим газдинствима", указује Цветановић.

Увоз – половњаци стари и до 40 година

Њиве се углавном ору старим ИМТ-овим тракторима. Међутим, забрињава и чињеница какви се трактори увозе.

Марија Антанасковић из Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације наглашава да је у Србији приметан јако велик увоз половних трактора.

"Они су старости између 35 и 40, па и више година", објашњава Антанасковић.

Конкуриши, домаћине

Из министарства поручују да сви пољопривредници морају да региструју газдинства да би добили субвенције, а да ће држава у обнови механизације помоћи и онима који имају мање парцеле.

Досадашња министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Јелена Танасковић наглашава да влада кроз конкурс и кредит за пољопривреднике и њихове механизације може да рефундирамо и до 50 одсто вредности за куповину механизације.

"Од тога, 40 одсто је обезбеђена кредитна линија који они враћају у року од пет до седам година, док је 10 одсто учешће самог пољопривредника", закључила је Тансковићева.

Пољопривреда је најважнија привредна грана у Србији и зато би мале пољопривреднике требало сачувати. Стручњаци кажу да набавку механизације не би ни требало посматрати као трошак, већ као инвестицију. 

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара