Читај ми!

Празници дижу цене меса – када се очекује стабилизација тржишта

Недавни попис пољопривреде потврдио је да је сточни фонд у Србији у паду. Забрињава несразмера у ценама прасади и товних свиња. Професор Пољопривредног факултета у Београду Владе Зарић рекао је да је уобичајено да цене меса расту уочи празника. Оценио је да на то утичу бројни фактори, а да се стабилизација цена очекује у мају.

Цене прасади вртоглаво расту, а цене товљених свиња су у паду. Професор Пољопривредног факутлета у Београду Владе Зарић истакао је како је реч о типичној ситуацији пада понуде.

"Пад понуде при истој тражњи доводи до раста цена. Зашто цена прасади иде у једном смеру, зашто цена товљеника иде у другом смеру. То су различити сегменти. Прасетина иде скоро увек у крајњу потрошњу", навео је професор Зарић.

Оценио је да је до пада понуде дошло због амбијента који није стабилан за пословање, због климатских промена, али и због занемаривања ризика.

Истакао је да је број приплодних грла у поређењу са 2021. годином смањен за 188.000.

На сточним пијацама прасад до 25 килограма се продаје по цени до 600 динара, а товљеници до 120 килограма за 350 динара.

На питање да ли се исплати товити, професор Зарић је рекао како ће сваки произвођач урадити све што му је потребно како би опстао и да би могао и следеће године да послује.

Истакао је да увек постоје сезонски фактори, нарочито сада када предстоје два празника и једна слава, као и да обично након тих светковина пада и цена, па се очекује да се цене у мају и смире.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара