Читај ми!

Весић: Грађевинарство је значајан замајац у развоју, сваки уложени динар се мултиплицира

У Београду је отворен Међународни сајам грађевинарства, највећи сајамски догађај у тој индустрији у региону. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић каже за РТС да сваки динар који се уложи у грађевинарство мултиплицира се пута три у бруто домаћем производу. Ове године већ имамо 30.000 издатих дозвола, то говори да је грађевинарство значајан замајац развоја земље, навео је Весић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре рекао је да је Међународни сајам грађевинарства веома значајан јер је све значајније учешће самог грађевинарства у бруто домаћем производу.

"Знамо да сваки динар који се уложи у грађевинарство мултиплицира се пута три у бруто домаћем производу и јасно је да је грађевинарство све значајније. Ове године већ имамо 30.000 издатих дозвола. То само говори да је грађевинарство све значајније и да је грађевинарство значајан замајац развоја земље“, навео је Весић.

Подсетио је да су Измене и допуне закона усвојене у јулу прошле године и да је веома значајно било укидање конверзије уз накнаду.

"Рецимо, свако пето предузеће које је ушло у конверзију без накнаде, планира да инвестира 1,5 милиона евра, а 28 предузећа планира да инвестира преко пет милиона евра. Занимљиво је да се очекује пораст броја радника за око 50 одсто у тим предузећима, управо на основу тога, и 66 одсто свих предузећа која су добила укидање конверзије без накнаде, инвестира у даљу производњу“, истакао је Весић.

У Београду има више од 2.000 градилишта. Експо 2027. је највеће, али проблем постоји са радницима.

Проблем са радном снагом

Весић каже да смо у поређењу са претходном годином имали за скоро 50 одсто више дозвола за стране раднике.

"Чињеница је напросто да је страна радна снага последица све снажније привреде. Тако да ће нама бити потребно у будућности више страних радника. Држава је одговорила на захтеве које смо имали прошле године. Упрошћена је процедура за долазак страних радника“, навео је Весић.

Министар је најавио да ће у јуну кренути изградња пруге, дужине 18,3 километра од Земун Поља која ће повезати национални стадион, Експо, односно Аеродром „Никола Тесла“ и Сурчин, и то је иначе први део БГ воза.

"Експо ће омогућити да у 2027. будемо престоница света, што ће донети нове послове нашим компанијама. Улагање у брзе пруге, у путеве, у све оно што улажемо како би се Србија развијала, јер управо Експо јесте замајац развоја Србије у будућности“, каже Весић.

Немачка и Аустрија тренутно имају проблем због кредитирања, финансирања, јер су сви материјали у грађевинарству поскупели 40 одсто.

Зашто је Србија интересантна инвеститорима

Весић каже да је Србија интересантна за инвестиције јер је Влада посвећена инвестирању, састаје се са инвеститорима, решава проблеме, и по томе се разликује од других влада у региону и зато је у Србији 30 одсто више грађевинских дозвола него рецимо у Хрватској, иако су они чланица Европске уније.

Активирани су тагови из Црне Горе за Србију, наши још нису, иако је било обећање да ће 15. априла бити активирани и наши у Црној Гори.

Весић каже да му је обећано да ће до краја маја моћи да се користе српски тагови у Црној Гори, а ако то не буде, како каже, неко ће у "Путевима Србије" морати због тога да поднесе оставку.

"Очекујем и 15. маја, како су обећали, да се активирају тагови са Хрватском, да наши функционишу у Хрватској и хрватски у Србији. Првог јуна су обећали да ће то бити и са Грчком, тако да је време да испуњавају своја обећања“, каже Весић.

Цео разговор са Гораном Весићем можете погледати у видеу на почетку текста.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво