Читај ми!

KИА планира да око две трећине својих инвестиција посвети развоју паметних возила

 Генерални директор другог највећег јужнокорејског произвођача аутомобила објавио је да ће његова компанија око две трећине својих улагања у наредних пет година усмерити на аутоматизацију возила.

Јужнокорејски произвођач аутомобила "KИА" најавио је улагања у износу од 28 милијарди долара у наредних пет година, од чега ће чак 65 посто бити посвећено аутоматизацији возила, јављају медији у тој далекоисточној земљи.

Поред тога, око осам одсто улагања из петогодишњег инвестиционог програма ће отићи на развој и техничке промене потребне да се нови модели возила прилагоде чињеници да ће се њима управљати помоћу компјутера и софтвера. Такође, пет процената поменуте суме ће отићи и на развој летећих аутомобила и роботику.

Генерални директор Сонг Хосунг изјавио је током догађаја уприличеног за инвеститоре у Сеулу да његова компанија очекује да ће у наредне три године опасти потражња за возилима на чисто електрични погон на светском тржишту због успоравања економских активности, пада владиних субвенција за њихову куповину и недостатка станица за пуњење струјом.

Због тога на краћи рок она намерава да уложи више у производњу хибридних возила и подигне њихово учешће у својој продаји са 12 на 19 процената.

Ипак, "KИА" наставља велика улагања у возила на потпуно електрични погон и има велике планове за иностранство, нарочито индијско, кинеско и северноамеричко тржиште.

Kомпанија очекује да ће у овој години код куће и у иностранству успети да прода укупно око 3,2 милиона возила и циљ јој је да до краја деценије тај број подигне на око 4,3 милиона.

И док ће ове године око 24 одсто продатих возила бити електрична и хибридна, у 2030. години, верује руководство компаније, таква еколошка возила ће заузимати око 58 посто продаје.

"KИА", која је основана 1944. године као радионица за производњу бицикала, аутомобиле је почела да производи почетком шездесетих година по лиценци јапанске компаније "Мазда".

Kорпорација "KИА" се сада налази у саставу групе "Хјундаи", који поседује око трећину њених деоница.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво