Читај ми!

Мали за РТС: Финансије су нам стабилне, инфлација пада – у мају три плус-минус 1,5 одсто

Делегација Међународног монетарног фонда оценила је све аспекте српске економске политике, као добре и веома успешне и похвалила отпорност српске привреде. Ресорни министар Синиша Мали рекао је да се ново повећање пензија може очекивати у периоду од августа до октобра истакавши да инфлација пада и да се мајска може очекивати у распону три, плус-минус 1,5 одсто.

Министар финансија у Влади у техничком мандату Синиша Мали каже за РТС да је делегација ММФ-а, најважнија финансијске институција на свету, потврдила да нам је сваки макроекономски показатељ добар.

"У последње две године пензије су повећане 56 одсто. Очекује да се ново повећање може планирати у периоду од августа до октобра у зависности од резултата који се постигну – ако се створи вишак који се може вратити грађанима", навео је Мали.

Као веома важно је истакао то што инфлација пада, и рекао да ће она у мају износити износити три, плус-минус 1,5 одсто.

Навео је да је са ММФ-ом од маја договорена промена обрачуна гаса за привреду.

Ресорни министар је нагласио да је привредни раст прошле године био је 2,5 одсто БДП-а док је јавни јавни дуг је 48,2 одсто, далеко испод нивоа Мастрихта.

Мали је поновио да је стопа незапослености 9,1 одсто, просечна зарада 818 евра која би до краја ове године треба да достигне 920, 2025. хиљаду евра, а до 2027. 1.400 евра и пензије од 650 евра. 

Нагласио је да је изложба Експо 2027. највећа развојна шанса Србије где се очекује три милиона посетилаца.

Како је рекао, тренутно се гради девет ауто-путева и брзих саобраћајница што су нови извори раста, будући да после путева долазе нове фабрике.

"До 2027. године бруто домаћи производ достићи ће 100 милијарди евра, што ће бити много другачија Србија него она из 2012. када је био 33 милијарди", закључио је Мали.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво