Мали: Од данас јединствено тржиште рада Србије, Албаније и Северне Македоније

Јединствено тржиште рада Србије, Албаније и Северне Македоније од данас је званично успостављено, изјавио је министар финансија Синиша Мали, и додао да ће то допринети даљем економском напретку и већим инвестицијама у наш регион, као и побољшању квалитета живота грађана земаља потписница.

Синиша Мали је објаснио да је данас почела примена Протокола о повезивању шеме електронске идентификације грађана Западног Балкана и Протокола о спровођењу споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану.

Та два протокола, подсетио је министар Мали, потписана су у јануару у Скопљу на Самиту лидера Западног Балкана.

"Реч је о веома важним протоколима у оквиру иницијативе Отворени Балкан, а захваљујући чијој примени ће грађани Србије, Албаније и Северне Македоније имати могућност уласка на територију било које стране са важећим личним документом о слободном кретању и могућност запослења у све три земље без издавања радних дозвола“, објаснио је Синиша Мали.

Ко има корист

Мали је напоменуо и да ће електронске услуге за пријаву радника јединственом тржишту рада постати доступне грађанима током следеће недеље, као и да ће портали е-управе три земље бити повезани.

Од успостављања заједничког тржишта рада Србије, Албаније и Северне Македоније ће, додао је Мали, корист имати како грађани, тако и привреда региона у целини, јер се проширењем тржишта рада отварају веће пословне могућности и за појединце и за компаније.

Укидањем сувишне папирологије и процедура

Према његовим речима, укидањем сувишне папирологије и процедура, грађани три земље потписнице ће моћи лакше да налазе боље запослење и раде, а што ће допринети већој циркулацији и повезивању људи у региону.

Истовремено, додао је, привредни субјекти који послују у земљама потписницама, лакше ће долазити до недостајућих кадрова.

"Иако Србија данас има рекордно високу запосленост од 50,5 одсто и ниску незапосленост од 9,1 одсто, веома нам је важно да привучемо нову радну снагу из региона, имајући у виду наше амбиције и планове обухваћене програмом "Скок у будућност – Србија 2027. Зато је ово за нас велика ствар која ће допринети решавању питања недостатка радне снаге“, рекао је Мали", наводи се у саопштењу.

Даљи раст грађевинске индустрије

Синиша Мали је истакао и да ће јединствено тржиште рада допринети даљем расту грађевинске индустрије, туристичког и угоститељског сектора, сектору информационо-комуникационих технологија.

Како је нагласио министар Мали, подржавамо и активности на стварању услова за слободну трговину и појачано инвестиционо улагање, а Србија је последњих година апсолутни лидер у региону Западног Балкана и обара све рекорде када је реч о привлачењу страних директних инвестиција.

"У 2023. години смо привукли рекордних 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција. Такође, наша земља је прва по нивоу страних директних инвестиција на Западном Балкану и у периоду од три године имамо око 60 одсто укупних инвестиција у тај регион“, навео је Мали.

Синиша Мали је подсетио да је успостављање јединственог тржишта рада резултат иницијативе @Отворени Балкан“, коју је, руководећи се политиком унапређења економске сарадње, покренуо председник Србије Александар Вучић, а управо како би се олакшало кретање људи, робе, услуга и капитала.

Продубљивање заједничког регионалног тржишта

"Смисао иницијативе "Отворени Балкан“ је од самог почетка продубљивање заједничког регионалног тржишта кроз реализацију различитих мера које ће донети, пре свега, брзе, конкретне и јасне резултате који ће бити видљиви нашим грађанима и компанијама, и које ће допринети развоју наших економија. Такође, веома је важно да кроз имплементацију иницијативе "Отворени Балкан“, створимо нове прилике за младе људе, да живе и раде у региону, да остану овде и да раде на даљем напретку наших економија“, рекао је Мали.

Брзе траке на граничним прелазима

Он је нагласио и да је успостављање јединственог тржишта рада само један од бенефита иницијативе "Отворени Балкан“, у оквиру које су, подсетио је, успостављене брзе траке на граничним прелазима ради олакшавања пословања привреди и убрзања протока роба, како камиони не би сатима чекали на границама, већ да се све потребне процедуре спроводе брзо и ефикасно.

Министар финансија је закључио да нам је данас више него икада потребна регионална сарадња у свим областима, а што ће допринети економском развоју, и даљем побољшању квалитета живота грађана..

петак, 31. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије