UniCredit Група остварила рекордну добит од 8,6 милијарди евра у 2023. години

Рекордни резултати UniCredit Групе и остварена нето добит од 8,6 милијарди евра као и принос на капитал од 16,6 одсто у 2023. години су јасан доказ успешне трансформације UniCredit-а, који се налази на путу ка изградњи одрживе изврсности.

У току фискалне 2023. године, исказана нето добит UniCredit је достигла рекордних 9,5 милијарди евра, што је три милијарде евра више у односу на претходну 2022. годину. За више детаља о резултатима кликните на ЛИНК.

Већ 12. квартал UniCredit показује остварење стратешког плана и доследан раст широм региона, балансирајући три финансијске полуге нето прихода, трошкова и капитала, као и користећи јединствени паневропски модел који је у четвртом кварталу претходне године резултирао са 2,8 милијарди евра исказане нето добити, односно 1,9 милијарди евра нето добити.

Ови високи приноси били су подржани са 5,7 милијарди евра нето прихода, који се састоје од 3,6 милијарди евра нето прихода од камата, што представља повећање од 5,7% на годишњем нивоу углавном због виших стопа и доброг управљања ефектима преливања тржишних стопа на цену депозита.

Накнаде су износиле 1,8 милијарди евра, и мање су за 0,6 одсто у односу на претходну годину, углавном због утицаја смањења накнада за текуће рачуне у Италији и виших трошкова секјуритизације.

Изузимајући претходно наведене, остале накнаде су порасле за 3,5% на годишњем нивоу, потврђујући њихову отпорност упркос комплексном макроекономском окружењу.

"У целој претходној години, UniCredit је остварио рекордну нето добит, што је повећање од више од 50 одсто у односу на годину раније. Четврти квартал 2023. године је био дванаести узастопни квартал квалитетног профитабилног раста, неоспоран доказ наше јединствене и победничке стратегије. Тај квартал илуструје шта можемо да постигемо када клијенте ставимо у центар онога што радимо и фокусирамо се на извршење наше индустријске трансформације, при чему свих тринаест земаља наше паневропске франшизе доприносе нашем успеху“, истакао је директор UniCredit групе Андреа Орцел.

Орцел је додао да, иако су, значајно премашене почетне амбиције "UniCredit Unlocked" плана, напредак UniCredit Групе далеко је од краја.

"Раст нето прихода, смањење трошкова које је неутралисало инфлаторне притиске без ограничења капиталних улагања, и капитална ефикасност допринели су RоТЕ од 16,6%, или 20,5% при CET1 нивоу од 13%. Наш већи показатељ адекватности основног акцијског капитала (CET1) од 15,9 %, отпоран квалитет активе и јаке линије одбране стављају нас у завидну позицију да наставимо да успешно управљамо кроз неизвесно окружење. Намеравамо да расподелимо укупно 8,6 милијарди евра акционарима за 2023. или 100 одсто нето добити, у очекивању одобрења, што је више од 3,35 милијарди евра у односу на претходну годину, док повећавамо наш CET1 рацио око 100 базних поена на 15,9%. Од 2021. године, вратићемо ове године 17,6 милијарди евра нашим акционарима, подржани изузетно снажним органским стварањем капитала и са одрживошћу приноса обезбеђеним нашим стратешким замахом и значајним вишком капитала. Завршили смо годину дана напретка ка нашим Нет Зеро циљевима недавном најавом нашег циља у сектору челика за 2030. У целом нашем програму одрживости правимо велике кораке и вршимо значајан, позитиван утицај на наше заједнице. Неизмерно сам поносан на наше запослене због њихове посвећености и ентузијазма. Изградили смо јаку основу и док улазимо у следећу фазу UniCredit-овог раста знам да ћемо наставити да се развијамо и пружамо изврсност свим нашим заинтересованим странама", нагласио је Орцел.

Претходну, 2023. годину обележио је значајан напредак у нашим ESG амбицијама са нето нултим секторским циљевима и сталном подршком клијентима у транзицији.

UniCredit остаје фокусиран на јачање свог фокуса на друштвена питања и на тај начин помаже заједницама да напредују.

Ово је показано у грантовима од 20,5 милиона евра за подршку младима и образовању, као што су стипендије UniCredit Фондације. UniCredit остаје посвећен игрању важне улоге у друштвеној функцији која превазилази традиционалне банкарске активности.

UniCredit је препознат од стране Top Employer Института као најбољи послодавац у Бугарској, Немачкој, Италији и Србији, као и од стране огранка UniCredit Групе у Пољској за 2024. годину.

Сертификат Top Employer на европском нивоу је доказ посвећености организације побољшању радног окружења, одличних кадровских политика и пракси у области људских ресурса који омогућавају задржавање и ангажовање талената.

Као признање за финансијски успех UniCredit-a, банка је такође добила признање The Banker са наградом у индустрији "Банка године", као и "Банка године у Западној Европи"; "Банка године у Италији" и "Банка године у Бугарској".

Наши запослени су кључни фактор у текућем успеху наше стратегије и ове награде су снажан доказ наше текуће трансформације.

субота, 06. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару