Положен камен темељац фабрике "Милбауер" у Старој Пазови; Вучић: Развијаће технологију јединствену у свету

Председник Србије Александар Вучић, председник компаније "Милбауер холдинг" Јозеф Милбауер и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад положили су камен темељац за изградњу фабрике компаније "Милбауер" у Старој Пазови, која ће се бавити развијањем и склапањем батерија и горивних ћелија за електрична возила.

Камен темељац за фабрику компаније "Милбауер" положен је у северном делу Источне радне зоне у Старој Пазови.

Вучић је на церемонији у Старој Пазови истакао да је реч о веома значајној инвестицији немачког технолошког гиганта који ће развијати у Србији нову технологију коју нема нико у свету.

Рекао је да је реч о горивним ћелијама и истакао да та компанија "производи чипове за Илона Маска" и друге познате компаније у свету.

Председник је додао да је реч о новој инвестицији "Милбауера" од тридесет милиона евра и да ће ту бити запослено 150 радника који ће имати просечну плату 900 евра.

"Јозеф Милбауер је сам кренуо од једне бараке и направио читав град у баварској шуми", рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да је раније у Старој Пазови постојало само неколико хала, док се ту сада гради не само читав индустријски парк већ и град.

Присутнима се обратио и Јозеф Милбауер истичући да је та компанија прва у Европи која је почела да прави машине и системе за производњу горивних ћелија а да су прву линију испоручили прошле године.

Милбауер је истакао да је то огромна ствар јер Европа касни за Кином. "Уколико не производите батерију и технологије у свим земљама света, имаћемо велику катастрофу. То мора да се разуме, јер не може нико да иде другим путем", истакао је Милбауер.

Указао је на то да су у том подухвату учестовали инжењери из Србије.

"Не можемо никада бити успешни сами. Ми ћемо да завршимо посао и нећу да кажем 'ми смо Немци, Баварци, а ви сте Срби'. Не, ми смо сви једна породица. Ова породица има поверење целог света", рекао је Милбауер.

"Са Немачком преко 90 одсто покривеност увоза извозом"

Вучић је нагласио да са Немачком Србија има покривеност увоза извозом према Немачкој од 91,3 одсто, као и трговинску размену од девет милијарди евра.

"Немачка је наш први спољнотрговински партнер, 14 одсто укупне размене роба које имамо је са Немачком. На Немачку одлази 15,4 одсто нашег укупног извоза. Немачка је у сваком смислу највећи и најважнији партнер", рекао је Вучић.

Навео је да више од 80.000 људи данас ради у немачким компанијама у Србији.

Додао је да очекује да ће ти бројеви да расту и да ће "Милбауер" наставити са улагањем у Србију.

"Држава је помогла са 3,4 милиона евра својих субвенција. Поносни смо на то, спремни смо да помогнемо и много више. Да сте тражили и више пара, ми бисмо вам дали, али хвала вам што нисте тражили више", додао је Вучић.

Свечаности су присуствовали и председник Владе Војводине Игор Мировић, министарка науке и технолошког развоја Јелена Беговић, министар полиције Братислав Гашић и председник општине Ђорђе Радиновић као и представници "Милбауера".

Пре полагања камена темељца, Вучић је са представницима компаније одржао састанак.

У погону у Старој Пазови планирана је и производња машина за производњу батерија и горивних ћелија, али и комплетних производних линија.

Технолошки процес се заснива на склапању и монтажи појединих делова (модула) у једну комплетну производну линију, мануелним радом запослених уз коришћење само ручног алата.

Нова фабрика биће изграђена на површини од 12.000 метара квадратних у три етаже. Предвиђеном динамиком радова у плану је да објекат буде готов почетком 2025. године.

Глобални лидер у сектору безбедности

"Милбауер група" основана је 1981. године у немачкој савезној држави Баварској и од тада је израсла у водећег глобалног произвођача у сектору безбедности са 35 производних и сервисних локација широм света.

Запошљава више од 5.000 радника широм света у тренутно седам технолошких паркова.

Како се наводи на сајту ове компаније, специјализована је за иновативна end-to-end решења која се фокусирају на производњу, персонализацију и издавање безбедних личних карата и е-пасоша према ИЦАО стандардима и етаблирала се као компетентан партнер посвећен имплементацији безбедносних система: системи контроле приступа и граница, технологије за инспекцију вида и апликације за полупроводнике.

"Милбауер" у Србији је један од најмодернијих технолошких центара у Србији, у Старој Пазови. Компанија запошљава тренутно 250 стручњака из различитих области и континуирано улаже у најновије технологије и иновативне процесе како би унапредила своје компетенције и обезбедила оптимизована решења за сваког купца, наводи се на сајту ове компаније. Ова немачка компанија поседује фабрике у Немачкој, САД, Малезији и Словачкој, а њихов технолошки парк у Старој Пазови је први центар такве врсте у Европи, осим матичне Немачке.

У плану су додатна улагања у трећи технолошки парк којим би укупан број запослених био више од 800 у наредних неколико година. "Милбауер" у Србији послује више од 15 година, као инвеститор и послодавац од 2012. године.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару