Нова кредитна линија за подршку и развој малих и средњих предузећа кроз сарадњу АИК Банке и ЕБРД-а

Настављајући своју посвећеност развоју малих и средњих предузећа у Србији, АИК Банка је потписала уговор са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) о кредитној линији у вредности од 50 милиона евра, која је намењена јачању пословања овог сектора и реализацији бројних инвестиционих пројеката, наводи се у саопштењу АИК Банке.

Из АИК банке је саопштено да је специфичност кредитне линије план да се најмање 30 одсто укупног износа пласира кроз кредите привреди који ће имати за циљ покретање и реализацију "зелених“ инвестиција, односно реализацију развојних пројеката који ће компанијама на различите начине омогућити одговорније и еколошки одрживије пословање.

"Изузетно нам је драго што ће АИК Банка у сарадњи са ЕБРД у наредном периоду наставити са још проактивнијим улагањем у развој и јачање домаће привреде. Ова кредитна линија има за циљ да многим малим и средњим предузећима омогући једноставнији и лакши приступ изворима финансирања, што ће у многоме утицати на њихово пословање, отварање нових радних места, као и њихово јачање на домаћем, али и на иностраним тржиштима“, истакао је Петар Јовановић, председник Извршног одбора АИК Банке.

Према његовим речима, АИК Банка ће захваљујући овој кредитној линији омогућити компанијама да модернизују и иновирају своје пословање, да га учине еколошки одрживијим, као и да значајно унапреде своју продуктивност и конкурентност.

"Кредитна линија за коју је данас потписан уговор ће додатно ојачати финансијске капацитете АИК Банке и омогућиће нашем новом партнеру да настави са подршком реалној економији у Србији. Захваљујући томе, мала и средња предузећа ће имати бољи приступ финансирању пројеката и то ће им омогућити да додатно расту, улажу у 'озелењавање' пословања, као и да се све више развијају“, објаснила је Александра Вукосављевић, директорка ЕБРД за финансијске институције на подручју Западног Балкана и Источне Европе.

Мала и средња предузећа представљају окосницу српске привреде, обезбеђују више од две трећине радних места у земљи и са готово 56 одсто учествују у националном бруто друштвеном производу.

Како се наводи у саопштењу, имајући у виду важност овог сектора, АИК Банка већ традиционално пружа велику подршку његовом развоју, али и сталном стварању бољих услова за његов даљи развој и јачање. Истом циљу је, кроз различите пројекте и програме, посвећена и Европска банка за обнову и развој.

ЕБРД је као водећи институционални инвеститор у Србији до сада уложила више од 8,8 милијарди евра кроз 347 пројеката, од којих је већина била посвећена пружању подршке приватном сектору.

"Партнерство АИК Банке и ЕБРД-а још више ће допринети афирмацији предузетништва у Србији, као и стварању услова за успешније и једноставније пословање малих и средњих предузећа, јачање њихове конкурентности, као и успешнији пласман на домаћем и бројним светским тржиштима", закључује се у саопштењу.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару