Крагујевац у програму "Скок у будућност - Србија 2027" – држава инвестира 1,2 милијарде евра

Држава би у Крагујевац, до 2027, требало да инвестира 1,2 милијарде евра за петнаестак капиталних пројеката. У шта ће новац бити уложен и како ће Крагујевац изгледати у будућности?

Крагујевац "скаче" у будућност. Најављена су велика улагања државе у путну инфраструктуру, изградњу здравствених, образовних и спортских објеката.

Грађани Крагујевца сматрају да у град треба да се уложи и надају се инвестицијама, али су и скептични и зато док не виде да је урађено – не верују у најаве.

Процват путне инфраструктуре почео је крајем прошле године.

Северна обилазница, саобраћајница Крагујевац–Мрчајевци, пруга Цветојевац–Собовица

Гради се Северна обилазница око Крагујевца дуга 22 километра.

Теретни саобраћај биће измештен из центра града, а ваздух чистији.

"На тај пројекат се надовезује брза саобраћајница Крагујевац–Мрчајевци у дужини од 37 километара. На тај начин ће град Крагујевац бити потпуно повезан са свим најзначајнијим путним правцима у Републици Србији и трећи пројекат изградња крака железничке пруге Цветојевац–Собовица", каже Дејан Ружић, начелник Градске управе за развој и инвестиције у Крагујевцу.

Пругом Цветојевац–Собовица ће се шинска возила произведена у Крагујевцу извозити у Европу.

Нова зграда за УКЦ Крагујевац

У корак са западом и светом биће и Универзитетски клинички центар.

За ту здравствену установу обезбеђена је нова медицинска опрема, вредна 500 милиона динара.

На лето почиње и изградња нове зграде.

Директор УКЦ Крагујевац проф. др Слободан Милисављевић најављује да ће бити изграђен се нови објекат са 25.000 квадратних метара, шест спратова, односно девет нивоа и под/надземна гаража са око 300 паркинг места.

"Након тога следи реконструкција постојећих објеката Универзитетског клиничког центра укључујући и наше централно породилиште", каже Милисављевић.

Национална банка матичних ћелија, Иновациони дистрикт, Центар за сајбер безбедност...

А нове идеје рађаће се и у Центрима изврсности са Националном банком матичних ћелија, који ће бити отворени до краја 2024.

Тада би, тик уз Државни дата центар, у ком је смештен суперкомпјутер, где податке чувају и светске компаније, требало да почне изградња Иновационог дистрикта, јединственог пословно-комерцијалног комплекса.

"То је 56.000 квадрата. Прва фаза је 15.000 квадрата, ту ће бити смештен још једна суперрачунар који ће служити не само Универзитету у Крагујевцу него и за целу Србију и такође ће бити ту отворен и Центар за сајбер безбедност", наводи проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу.

Безбедан ће бити и привредни развој центра Шумадије. Судећи према најавама да ће у јуну почети производња електричног аутомобила у Крагујевцу.

Очекује се раст БДП-а и дуплирање спољнотрговинског суфицита привреде Шумадије и Поморавља.

Директор Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског округа, Предраг Лучић каже да се може очекивати да ће са почетком рада Стелантисове фабрике, спољнотрговински суфицит привреде Шумадије и Поморавља бити око милијарду евра.

Толико новца, па и више, држава планира да потроши на око 15 капиталних пројеката у Крагујевцу, међу којима су и изградња објекта Филолошко-уметничког факултета и новог стадиона "Чика Дача".

И војна индустрија

"Крагујевац ће заиста изгледати као један модеран, заиста модеран европски центар. Један град који има будућност, граду у коме заиста велико задовољство и живети и одрастати и школовати се и на крају крајева пронаћи своју каријеру, провести живот у њему", каже Никола Дашић, председник Привременог органа града Крагујевца.

Ту улагањима није крај. Из државне касе, како је најављено, новац ће добити и крагујевачка војна индустрија – фабрике Застава оружје и Застава ТЕРВО.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије