Ледени дани повећали потрошњу струје за 17 одсто – снабдевање је стабилно

Хладни талас у Европи повећао је потршњу енергената и покренуо раст цена. Генерална директорка Електромреже Србије (ЕМС) Јелена Матејић изјавила је за РТС да је у односу на прошлу недељу потрошња струје у Србији порасла за 17 одсто, али је снабдевање стабилно и нема разлога за бригу.

На европским берзама расте цена гаса, а посебно струје која је за 50 одсто скупља него у децембру. У Србији је снабдевање стабилно, али са леденим данима у јануару расте потрошња електричне енергије.

Јелена Матејић у Јутарњем дневнику РТС-а рекла је да је потрошња струје у Србији у овом периду године већа у континуитету из године у годину. 

"У јучерашњем дану, у односу на референтну прошлу недељу, 3. јанура, имали смо 117 гигавата сати патрошње, што је више за 17 одсто. Данас се очекује повећање од додатних два одсто. Данашњи дан ћемо завршити са потрошњом око 120 гигават сати", каже Матејићева. 

"Нема разлога за бригу"

На питање да ли има довољно електричне енергије, Матејићева каже да нема разлога за бригу, истичући да је пораст потрошње уобичајан за овај период године.

ЕМС, такође, има сервисне стубове у случају хаварије. "Стубови се, којих има око 15, налазе у свим нашим регионалним центрима. Спремни смо да у случају тешких недаћа можемо да реагујемо. Сви су на располагању", уверава Матејићева.

"Стабилно снабдевање"

Душан Аничић, извршни директор за управљање и тржиште у ЕМС-у, рекао је за РТС да тренутно Немачка у највећој мери увози струју у Европи, око 5.000 мегавата, потом Италија око 2.000 мегавата, док у окружењу Мађарска увози највише струје - 1.000 мегавата.

"То се мења у односу на обнову извора електричне енергије. Стање је читавој Европи, као и код нас стабилно и не очекујемо промене", истиче Аничић.

Петина грађана у Србији, око 20 одсто се греје или догрева на струју. Саветује се, као и увек, да се ТА пећи укључују током ноћи када је струја и до четири пута јефтинија.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије