Читај ми!

У Токију основан први Српско-јапански пословни клуб

У јапанској престоници Токију основан је Српско-јапански пословни клуб, који ће у будућности радити на продубљивању економске сарадње и одиграти важну улогу у промоцији наше привреде и земље у тој далекоисточној царевини.

У јапанској престоници Токију у понедељак је одржан званични инаугурациони скуп Српско-јапанског пословног клуба. 

Пословни клуб је окупио 22 јапанске компаније и организације, међу којима и инвеститоре у српску привреду као што су "Џапан Тобако", "НИДЕЦ", "Јазаки", "Тојо тајер" и други.

Од клуба се очекује да допринесе продубљивању економске сарадње између две земље кроз размену информација, односно, пружање прилике јапанским компанијама које послују у Србији да поделе своја искуства с другим потенцијалним инвеститорима из те земље.

Функцију председника новооснованог пословног клуба прихватио је МуцуоИваи, генерални директор јапанског гиганта у области дуванске индустрије "Џапан тобака" (ЈТ).

Водећи јапански инвеститор у Србији је дуванска компанија

Подружница те компаније у иностранству, "Џапан тобако интернешенел", позната под скраћеницом Џеј-ти-ај (ЈТИ), је први јапански инвеститор у Србији (од раздруживања са Црном Гором), који је у нашу земљу дошао 2006. године, уложивши у фабрику дувана у Сенти.

У разговору с новинаром РТС-а у Токију, генерални директор Иваи је изјавио да је његову компанију у Србију привукло то што је у њој постојала и производња и прерада, те продаја дувана, пошто је у свету мало земаља које имају такав комплетан ланац.

"ЈТИ" је током година постепено модернизовао и проширио постројење у Сенти, те увећао свој тржишни удео, који сада износи 26 посто. Његови стручњаци су радили и на трансферу јапанске методологије за унапређење продуктивности и рационализацију пословања, као и на прилагођавању војвођанског дувана захтевима различитих страних тржишта.

До сада, за нешто више од 15 година пословања, уложио је више од 200 милиона долара у Србији и у њен државни буџет кроз порезе уплатио око три милијарде долара.

Компанија се, поред настојања да допринесе запошљавању у Србији, труди и да делује као једна врста културног моста између две земље, те у ту сврху ради на промоцији Србије као дестинације за улагања у Јапану и додељује стипендију "Сакура" српским грађанима заинтересованим за проучавање јапанске културе. Она и донира новац за помоћ старима и особама са инвалидитетом у локалној заједници у Сенти. 

У интервјуу за РТС, генерални директор Иваи је најавио да његова компанија планира да уложи 40 милиона долара у изградњу складишта и модернизацију фабрике у Сенти следеће године, те да намерава да у будућности повећа број радника и и даље ради на развоју продаје. 

По подацима за 2022. годину управо дуван чини чак 90 процената српског извоза у Јапан. Србија у ту далекоисточну царевину извози и воће и одећу, док из ње увози машине, електронику, синтетичку гуму и аутомобиле.

Од примаоца јапанске помоћи до економског партнера

Јапанске инвестиције последњих година расту и у 2021. години су премашиле сто милиона евра.

Јапанске компаније као квалитете Србије виде образовану радну снагу, чињеницу да је из наше земље могуће извозити у Европску унију без опорезивања у многим пољима, као и то што Србија има уговор о слободној трговини са земљама региона и са више држава бившег Совјетског Савеза. Одговара им и општа економска клима оличена у континуираном тренду раста бруто друштвеног производа и страних инвестиција.

Амбасадорка Србије у Јапану Александра Ковач је за РТС изјавила да је историјско оснивање пословног клуба плод узлазних односа Србије и Јапана, који се огледају у осетном порасту јапанских инвестиција и робне размене између две земље.

"Ова (растућа) економска сарадња је и производ политичке ситуације, односно, напретка у политичком дијалогу између две земље."

Раст јапанских инвестиција и оснивање пословног клуба у Токију су показатељ да наша земља полако мења свој статус у односима са Јапаном, од примаоца помоћи у економског партнера те далекоисточне државе.

"Морам да кажем да је Јапан, као држава која је у једном периоду била значајан давалац развојне помоћи, данас много присутнији у целокупном износу инвестиција у Србији. Самим тим, Јапан и Србија су, да кажем, у партнерским односима", каже амбасадорка Ковач.

Српско-јапански пословни клуб формиран у Токију ће у наредним годинама, очекује се, одиграти централну улогу у економској промоцији Србије у далекоисточној острвској држави.

"За нас је значајно што су велике, средње и мале јапанске компаније одлучиле да се удруже с нама да покажу да је Србија интересантна инвестициона дестинација, занимљиво и све занимљивије тржиште и да желе да користе све погодности које им Србија нуди за пласирање на тржиште трећих земаља: у региону, Европи и шире," рекла је амбасадорка Ковач.

Она је и додала да се оснивањем тог клуба практично креира врста позитивног лобија за српску привреду у Јапану: "Пословни клуб ће послужити као једна врста ослонца за што снажнију комуникацију на више нивоа: да се боље чује глас компанија које имају добра искуства у раду са Србијом у јапанским институцијама, да се сазна више о Србији у јапанској јавности и стимулишу нове јапанске компаније да се заинтересују за нашу земљу."

недеља, 07. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару