Читај ми!

Директан платни промет између Србије и Црне Горе – брже трансакције и бенефити за грађане

Између Србије и Црне Горе успостављен је директан платни промет што значи да се финансијске трансакције између грађана и привреде две земље могу обављати брже и јефтиније. Народна банка Србије наводи и да је она оператор Међубанкарског клиринг система у којем је већ 12 банака у Србији и 7 у Босни и Херцеговини.

Уместо два дана колико су у просеку чекала уплата из Србије у Црној Гори, уз директан платни промет налози ће се књизити истог дана до 14 часова. По истом основу брже ће им стизати и новац из 7 банака у Босни и Херцеговини.

Универзал Капитал банка АД Подгорица је прва банка у Црној Гори која је учесник у Међународном клиринг систему Народне банке Србије. Моћи ће да, за разлику од алтернативних путева, који су најчешће спори и скупи, клијентима понуди трансакције у еврима истог дана, а са знатно нижим трошковима, наводе из НБС.

Економисти очекују да то допринесе привредној сарадњи, али и буде добра порука о региону потенцијалним инвеститорима.

"Платни промет је бескрајно битан јер он прати одређену трговачку и пословну активност. И ако ту имате било кавих баријера онда вас то успорава и чини цео тај посао и комликованијим и скупљим. Овим се многе ствари убрзајвају и по мени се ове ствари убрзавају и постављају како треба да буду између земаља које су пријатељске", указује Дејан Ерић, декан Београдске банкарске академије. 

"Када погледате целокупну робну размену са Црном Гором, када је у питању роба, то је преко милијарду и триста милиона евра. Када на то додате 650 милиона евра услуга онда имате две милијареде евра промета који се одвија између две земље на годишњем нивоу. И оно што је битно истаћи у последњих неколико година - тај промет се повећава. И све те финансијске трансакције су биле отежане што није било директног контакта све то време сада ће и бити и у смислу времена и новца јефтније", рекао је Бојан Станић, заменик директора Сектора анализе у ПКС.

 Клиринг представља размену и обраду међубанкарских налога за плаћање ради поравнања свих укључених у систем.

"Досадашњи начин је тражио времена јер време да се новац трансферише отприлике неколико дана што је успоравало и трансакције и трансфер новца. Са економског становишт ово је веома значајно што ће омогућити бенефите и привреду и грађане. Посебно је значајно за земље које имају трговинску размену на ниском нивоу", каже Радислав Јововић, професор универзитета Медитеран Црна Гора.

Српске банке ускоро би могле да обављају трансакције и у кинеским јуанима, најављује Народна банка након потписа на меморандум о успостављању клириншког система с Народном банком Кине.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару