Читај ми!

Зелена агенда као циљ, колико земље региона касне у енергетској транзицији

И земље Западног Балкана прате европске циљеве и планирају да до средине века постану угљенично неутралне. ЕУ је наменила пакет помоћи вредан девет милијарди евра како би се државама западног Балкана помогло да остваре циљеве из Зелене агенде.

Уз стратешке промене у политици животне средине, зелена транзиција је прилика за нове инвестиције, поручено је на “Лук ап“ конференцији о енергетици и животној средини одржаној на Копаонику која је окупила око 500 представника компанија, институција, српских и европских стручњака.

Србија би у решавање многобројних еколошких проблема требало да уложи више од 15 милијарди евра до 2030. Неопходна су улагања у смањење загађења, збрињавање отпада, наводњавање, пречишћавање отпадних вода, рециклажу, прелазак на обновљиве изворе енергије..

"Tо је процес када ћемо се ми сада суочити са прекограничним кретањем угљеника. Тридесет одсто нашег извоза на тржиште ЕУ ће бити угрожено управо због високе емисије коришћења енергије из фосилних горива", истакао је Синиша Митровић из Центра за циркуларну економију ПКС.

У енергетској транзицији касни цео регион.

"Европа је дала обећање да ће помоћи сиромшним земљама, нажалост фонд ће бити направљен тек 2028. године јер нико није од нас тражио кад се правио прошли буџет", каже Дамир Миљевић из Центра за одрживу енергетску транзију БиХ.

"Прво што у пракси треба да урадимо је то што сами можемо без ичије помоћи да погледамо ситуацију каква је животна средина нашег окружења шта да радимо да спречимо даље загађење река, природе и атмосфере, да погледамо како се грејемо и повећамо енергетску ефикасност код грејања", сматра др Дејан Илић из Фонда за иновациону делатност.

По анализи Фискалног савета неулагање у заштиту животне средине највише кошта, а инвестиције у животну средину дугорочно су најисплативије.

"Ми смо већ најавили програм за помоћ привреди за издавање корпоративних обвезница које подразумевају и зелене обвезнице било коју врсту тематских обвезница. Желимо да активирамо онај део финансијског тржишта у Србији који је мало заспао у претходних 15 година", рекао је помоћник министра финансија Огњен Поповић.

У зеленој транзицији која подразумева економски раст уз смањење и неутралисање загађења посебан значај имају пољопривредници, а посебно органска пољопривреда.

"Сада идемо на одрживу пољопривредну производњу транспарентна улагања њима унапред познате субвенције које ће имати врло јасан конкретан увећан буџет из године у годину", каже министарка пољопривреде, шумарства и водопивреде Јелена Танасковић.

Стратешки циљеви за помоћ пољопривреди су наводњавање, пошумљавање, изградња пречишћивача за отпадне воде, органска производња, одржива употреба средстава за заштиту биљака и усаглашавање са ЕУ регулативом.

понедељак, 15. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару